Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett

Spørsmål

Utslett som dekker 60-70% av overkroppen. Huden er tørr og litt skinnende (som om en tynn hinne på huden) klør litt, kløen øker om jeg svetter f.eks ved trening.

Mann 33
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Listen over tilstander og utslett som kan passe med beskrivelsen er veldig lang. Prøver så godt jeg klarer å gi svar rundt beskrivelsen. I din alder vil de to vanligste tilstandene som gi slike plager være tinea versicolor eller cholinerg urtikaria. Tinea versicolor skyldes en overfladisk soppinfeksjon (veldig vanlig) som gjør huden rød, lett flassende, kan dekke større deler av kroppen og forverres av svette. Diagnosen stilles som regel enkelt ved en undersøkelse av huden hos en lege, og kan behandles med tabletter. Cholinerg urtikaria, også kjent som varmeutløst elveblest, er også vanlig. Her får man små røde vabler i huden ved svette og varme. Det varer typisk en kort periode, flytter på seg og går så vekk. Hvis utslettet er der hele tiden, passer det ikke med denne tilstanden. 


Etter de to vanlige årsakene over, er det en lang liste av andre alternativer. Eksem, allergisk utslett, pityriasis rosea er andre vanlige årsaker. Ved pityriasis rosea kan man få et utslett over større deler av kroppen som varer noen uker. Jeg synes når det er så utbredt at du bør la legen din se på huden. Ofte kan man gi svar om årsak på en enkel legetime, og få behandling deretter. Hvis dette vedvarer eller ikke blir bra, er det grunn til å oppsøke en hudlege. 


Klarer ikke å gi sikrere svar. Søk på tilstandene jeg nevner over, og se om bildene og beskrivelsene av disse passer med plagene du har. 


Håper svaret var til hjelp!