Utslett

Spørsmål

Jeg har hatt et problem nå i snart ett år.
Det er et kløende utslett som begynte i nedre mageregion som så ut som små knuter av hud, som klødde fælt. Hvis jeg klødde på dem ble huden rød, og kunne bli såre (det kom ikke noe væske ut). Etterhvert spredde utslettet seg til lårene, rompeballer, navle, skrotum og helt opp til brystet. Det var ikke et sammenhengende utslett, men kom som samlede flekker av knuter.
Noe som kom litt senere (ca 1 mnd eller 2) var at jeg fikk små byller på hendene (håndflate og mellom fingre) som også klødde. Det kom klar væske ut hvis jeg stakk hull på dem. Hvis jeg lar dem være i fred, forsvinner væsken etterhvert og en liten flekk med "død", tørr hud ligger igjen. Skraper jeg det vekk ligger ny frisk hud under.

Jeg oppsøkte lege med problemet og fikk henvisning til ekspert, men legen foreslå ta en skabb kur. Det gjorde jeg, og utslettet forsvant etter et par dager. Men så kom det tilbake igjen, så jeg tok en ny kur. Utslettet kom tilbake da også.

Så da gikk jeg til hudspesialist. Hun så på utslettet, og kunne ikke konstatere hva det var.
Lignet på skabb, men siden jeg hadde tatt 2 kurer tidligere, som ikke hadde virket, kunne hun ikke gi den diagnosen. Så av henne fikk jeg en kur som gikk ut på å bruke "Betnovat med Chinoform krem" 2-3 ganger daglig i 2 uker. Utslettet forsvant ved bruk av denne kremen, men med etterhvert som kremen tok slutt, kom utslettet tilbake.

Det hjelper å bruke fet fuktighetskrem for å lindre kløen, men utslettet kommer tilbake hele tiden.

Sykdommer: Herpes II (kjønnsherpes)

Mann, 25 år

Svar

Det er vanskelig nok å stille forslag til diagnoser på et utslett uten å se det, og i dette tilfelle riktig vanskelig, i og med at selv en hudspesialist ikke klarte å konstatere hva det var.

Derfor må jeg bare tenke litt høyt, og kan som du sikkert forstår, ikke stille noen diagnose uten å se utslettet.

Dette med at det kom mellom fingrene, og i lysken, og samtidig klødde fælt, gjør at skabb er/var en mulig diagnose. Når du attpåtil skriver at skabbkuren du fikk virket og utslettet forsvant etter et par dager, så taler dette også i retning av skabb.
Det at det så kom tilbake igjen, kan jo teoretisk bety at du har fått det tilbake igjen, etter at du var kurert. Skabb får man jo ved smitte, vanligvis ved tett hudkontakt. Kan du ha vært i kontakt påny, etter at du ble kvitt det, og så blitt smittet igjen? Evt ikke skiftet sengetøy etter kuren ?
Les mer om dette i linken om skabb.

Men det om man har skabb eller ei, kan man igrunnen ikke spekulere seg frem til, man får en lege til å ta se på utslettet + ta prøver og se etter skabbmidden, og så enten har man det eller så har man det ikke.

Jeg synes du skal få sjekket dette påny, kanskje fortrinnsvis hos en hudlege som tar prøvene på riktig måte, og hvis det er det du har, så får du en kur for det, og blir kvitt det. Da er kunsten å ikke få det igjen. Da må du tenke gjennom hvem du evt kan ha fått det av, og enten ikke ha hudkontakt med vedkommende, eller sørge for at vedkommende også får behandling.

Hvis dette ikke er skabb, så finnes det mange varianter av eksem, som er en annen alternativ diagnose. Jeg nevner eksem, fordi det er så vanlig, og fordi du sier at kremen "Betnovat" (en kortisonkrem) gjør at det forsvinner. Det at Betnovat virker, kan tale i retning av en eller annen eksemvariant. Det at det kommer tilbake når du slutter med Betnovat, taler også i retning av eksem.

Hvis det er et eksem du har, så har dette ofte en kronisk tendens. Mange med eksem har god nytte av å ta tilskudd av "nattlysolje"-kapsler og/eller høy dose med omega-3 tilskudd, f.eks. Triomar 1000 mg som du kjøper reseptfritt på apotek, ta f.eks. 1-2 morgen og kveld.
Man bør videre bruke aller mildeste såpevarianter, f.eks. Lactacyd, Neutrogena eller Asan. Og fuktighetskrem hele tiden.

Det er ihvertfall uskadelig å forsøke kosttilskudd, og bra for kroppen ellers på alle andre måter i tillegg.

Jeg synes imidlertid ikke at du skal gi opp å få en skikkelig forklaring på dette, for både skabb og div. eksemtyper, skal være greit å få diagnostisert med sikkerhet hos en (hud)lege. Få en ny vurdering av en annen hudlege, er mitt råd. Og tenk gjennom det jeg nevnte, i forhold til mulig skabbdiagnose og muligheten for re-smitte.

Lykke til !