Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett under brystene. Helvetesild?

Spørsmål

Ca 1-3 ganger i året får jeg et utslett rett under og mellom brystene. Det starter med svak prikking, så rødt felt fulgt av blemmer. Som oftes bare en «klase» men noen ganger to slik som nå. Etterhvert blir det svak skorpe, og etter vel en uke er det bare et svakt arr igjen. Størrelsen på «klassen» er i underkant av 1cm2. Dette er noe jeg har hatt jevnlig i mange år. Har aldri vist dette til lege, men skulle gjerne visst hva det er, og hvordan jeg kan bli kvitt det

Kvinne 72
Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Beskrivelsen din passer best med å være en herpes infeksjon som bryter ut jevnlig, eller episoder med helvetesild. Disse er virus man får som barn, og er i kroppen hele livet. De kan bryte ut periodevis. Symptomene de gir da er vanligvis blemmer i starten, som i løpet av 1-3 ukers tid går vekk. De kan etterlate et merke i huden.

Så hva bør du gjøre?

Neste gang du får slike forandringer bør du gå til legekontoret ditt med en gang. Man tar da en pinneprøve fra utslettet. Det bør helst tas i starten. Det sendes laboratoriet for å påvise virus. Hvis påvist behandles utbruddene med en tablett som heter Valtrex. Hos de med hyppige utbrudd gir man ofte valtrex i en lengre periode - såkalt suppresjonsbehandling.

Håper svaret var til hjelp!