Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett under brystene -Eksem

Spørsmål

Hei! Jeg har i mange år vært plaget av det som trolig er sopp, under brystene (har det ingen andre steder). Det klør veldig, selv når jeg bare har litt. Har vært til fastlege som tror det er sopp. Synes ikke Canesten hjelper egentlig. Bruker mest Locobase repair (fet hudkrem) som jeg smører på morgen og kveld hele året gjennom. Er bedre enn ingenting, men hjelper ikke godt nok. Når det er riktig ille smører jeg på violettkrystall. Det hjelper. Å gå med BH gjør det verre, så prøver mest mulig å gå uten. Trenger forslag til nye ting som jeg kan prøve, eller bare slå meg til ro med at intet mer kan gjøres.

Kvinne 53
Svar

Hei,


Jeg forstår veldig godt at du er plaget! Du har hatt dette i mange år og opplever ikke effekt av behandlingen. Ut fra opplysningene og bildet du har lagt ved kan det passe med at du har et mildt eksem under brystene. 


Det er flere triggere til eksem. 

Det område der du har utslettet er det hud som ligger mot hud. Det gjør at det blir fuktig og klamt, noe som kan irritere huden og føre til eksem. Fuktig eksem gjør at det lett kan bli infeksjon med blant annet sopp og bakterier. 

Du nevner også at du er mindre plaget når du ikke bruker BH. BH kan irritere lokalt. Noen kan ha allergi mot produkter i stoffet og utvikle utslett av å være i kontakt med det stoffet, dette kalles kontaktallergi. Hudlegen kan undersøke og utrede for kontaktallergi med spesielle tester.


Mulig behandling

Jeg tror det er mer du kan gjøre. Jeg vil her nevne litt om hva du kan forsøke. 

Behandling av eksem er å unngå triggere, styrke huden ved bruk av fuktighetskremer og behandle det aktive eksemet (det som er rødt) med kortisonkremer.

Det å unngå triggere er viktig. Fortsett å bruke futkighetskrem morgen og kveld. Pass på å holde huden mest mulig tørr. Ved væskende (vått utslett) kan det være infekjson med sopp og/eller bakterier. Krystallfiolett virker godt på dette. 

Jeg tenker du kan forsøke en annen behandling til det røde utslettet ditt. Du kan forsøke en salve som inneholder iktammol, denne kan kjøpes uten resept. Den kan du smøre på utslettet morgen og kveld. Den demper inflammasjonen i eksemet og virker også litt hemmende på bakterier og sopp.  Den kan kanskje hjelpe deg noe. Du må være litt obs på at salven er brun i fargen og klissete og kan misfarge tøyet ditt. 


Hvis dette ikke har noe effekt, er det lurt å kontakte legen påny for en ny vurdering. Det kan være aktuelt å behandle med mild kortison.


Håper dette var til hjelp!