Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett under armer og under brystene- Pityriasis versicolor

Spørsmål

Hei Jeg er gravid. Jeg er ganske sikker på at jeg igjen har fått pityriasis versicolor (jeg har hatt dette før for flere år siden). Jeg har fått utbrudd under armene og under brystene. Jeg har søkt på nettet og funnet at Fungoral shampo kan funke, samt soppkremen Daktar (2% Mikonazolnitrat). Jeg bruker begge disse 1 gang om dagen og har gjort det i snart 1 måned nå. Jeg innbiller meg at jeg ser bedring, men det er langt ifra borte. Jeg har likevel lest på nettet at det kan ta lang tid før det er helt borte. Jeg kontakter deg fordi jeg lurer på om det er riktig at det jeg benytter kan fungere mot pityriasis versicolor? I tillegg er jeg som sagt gravid, og jeg ønsker også å vite om det er ok å benytte disse midlene når man er gravid.

Kvinne 36
Svar

 Hei,

Du har lagt ved bilder av et utslett som er anordnet i flekker og er litt litt rød/brune i fargen. Jeg er enig at  utslettet kan passe med pityriasis versicolor

Tenker det er lurt å nevne at pityriasis versicolor er et vanlig utslettå ha, og det er ikke smittsomt! Utslettet kommer til hudområder som er spesielt talgrik, som overkroppen. Utslettet oppstår fordi det er en liten sopp, som alle har i huden, trives ekstra godt i den talgrike huden og så lager kroppen en reaksjon mot denne soppen slik at det dannes små områder med utslett. Behandling du har startet med fungoral sjampo (ketokonazol sjampo) høres riktig ut. Du bør bruke ketokonazol sjampo daglig i to til tre uker, deretter fast en til to ganger per uke. Du må gjøre følgende: Smøre deg godt inn med sjampoen og lar det skummet godt. Skummet skal virke i 3-6 min før du skyller ut. Ketokonazolsjampo vil ikke være noen risiko for fosterpåvirkning. Du kan derfor som gravid bruke fungoral sjampo mot pityriasis versikolor. Krem som ineholder mikonazol brukes også til behandling av pityriasis versikolor og skal også være trygt å bruke på mindre hudarealer. Det tar tid å behandle pityriasis versikolor. Jeg ville anbefalt deg å kun bruke ketokonazol sjampo videre.

Håper dette var til noe hjelp for deg! Ønsker deg god bedring.