Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett til underliv- Kan det være soppinfeksjon

Spørsmål

Har noe utslett som ligner en soppinfeksjon rundt kjønsdelene min, vet helt sikkert at det ikke er en STI, har dårlig game på tinder. Har gått snart to uker siden det gikk fra kløe symptomer til full spredning til nedre området bortsett fra selve penis. og har smørt med fuktighetsskremer (veldig vondt) og talkum. Rengjort flere ganger om dagen. Har ikke vært til legen enda pga lang ventelist men håpte det gikk ann å tyde det igjennom bildene jeg sendte, det vises det røde brannsår lignende område på selve pungen som går til starten av lårene, nedover til anus også på låra og litt lavere er det hvite fuktige «flass» som faller ganske lett av. Hva bør mitt neste steg være? klarer ikke være offentlig pga kløen.

Mann 25
Svar

Hei,

Du har lagt ved et bilde som viser hissig rødt utslett til pungen din (skrotum). Jeg forstår at du er plaget og at dette gir kløe, smerte og svie!


Den vanligste årsaken til slik forandring er soppinfeksjon. Ved mistanke om soppinfeksjon til lyske/kjønnsorganer må det tas prøve av før man starter behandling. Det er derfor viktig med time hos legen din for undersøkelse og prøvetaking og du bør bestille time. 


Du beskriver at plagene har utviklet seg fra kløe til utbredt utslett som nå omfatter området til endetarm og lår. Du har rengjort og smurt med fuktighetskremer. Jeg tror det er lurt å endre litt på denne praksisen. For hyppig rengjøring og irritasjon kan nemlig føre til irritasjonseksem og/eller allergisk kontakteksem


Du forteller i tilleggsinformasjonen at du har tarmsykdom, og har startet med kortisonpreparater, det kan gjøre deg mer sårbar for soppinfeksjoner. 


Har du utslett andre steder? Hudsykdommer som psoriasis og seborreisk eksem kan gi utslett til underlivet. 


Oppsummert tenker jeg det er flere forklaringer på utslettet ditt. Det kan være en infeksjon (med sopp), et irritasjonsutslett, et allergisk utløst utslett og/eller en hudsykdom.  Med et så uttalt og plagsomt utslett tenker jeg det er viktig å ta en undersøkelse hos legen din med prøvetaking for sopp. 


Du lurer på hva ditt neste steg bør være.

Det du kan gjøre før time hos lege er å endre litt på behandlingen du utfører. Det du kan forsøke er å ta karbad med badeolje (som du kjøper på apotek) en gang daglig. Hvis du ikke har badekar kan du bruke en balje. Etter badet smører du all utslett med krem som inneholder iktammol, som du kjøper på apotek. 


Håper dette kan hjelpe deg noe før time hos legen din! Ønsker deg god bedring!