Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett til nakke og rygg. Mulig Pityriasis versicolor.

Spørsmål

Hei. For fem år siden fikk jeg en ring bak øret, nærmere halsen som var litt mørkere enn huden min. I årene som har gått har den spredd seg i hele nakken som et belte, og ned på rygg, bryst og i hårfestet i form av rundinger og i ansiktet er det ikke synlig før jeg dusjer. Har vært hos legen flere ganger der hun har påstått at det er atopisk eksem eller allergi og satt meg på kortisonkremer og certirizin jeg har prøvd i langsommelig tid. For hver gang jeg har vært hos hun har jeg tatt opp at det ikke har blitt bedre og hun har skrevet ut resept på sterkere kremer. Det klør dyrisk og huden strammer. Når jeg dusjer blir den utsatte huden i ansiktet ildrødt, og på resten av kroppen blir utslettet mer markant og veldig synlig. Om sommeren blir ansiktet bra når jeg får sol på huden og utslettet forsvinner, men ikke på resten av kroppen. Jeg bruker ikke parfymeholdige produkter.

Kvinne 24
Svar

 

Hei,

Jeg forstår at dette plager deg veldig! Du har hatt et utslett i fem års tid og du har lagt ved bilder at et utslett som du har til nakkeområdet og rygg. Det er større og mindre områder med utslett som er brunlig i farge. Det ser litt skjellende ut. Utslettet er ganske uttalt. 

Slik utslettet ser ut på bildene synes jeg ikke det passer med atopisk eksem. Jeg tror utslettet kan passe med en hudsykdom som er ganske vanlig: Pityriasis versicolor. 

Pityriasis versicolor rammer hovedsakelig unge voksne. Utslettet kommer typisk til hudområder som er talgrike. En liten sopp, som alle har på huden, trives ekstra godt i den talgrike huden. Hos noen vil kroppen lage en reaksjon mot denne soppen slik at det dannes områder med utslett. Det er ikke en allergi. Utslettet kan variere i uttalthet. Pityriasis versicolor er ikke smittsomt! 

Pityriasis versicolor behandles på flere måter, vanligst er å bruke en sjampo eller krem som inneholder ketokonazol. Sjampoen kjøpes reseptfritt på apoteket. Hodebunn og øvre del av kroppen må behandles. Med sjampo kan man smøre seg godt inn og la det skummet godt. Skummet skal virke i tre til seks minutter før man skyller. Dette bør du gjøre relativt regelmessig i to til tre uker. Etter dette kan du gå over til å bruke sjampoen fast en til to ggr per uke, dette for å forebygge at det kommer tilbake.

Hvis du ikke opplever bedring av utslettet ila denne tiden, kan det være aktuelt å få en ny vurdering hos fastlegen din. Siden du har vært plaget lenge, tenker jeg det kan være aktuelt å bli vurdert av hudlege. 

Håper dette var til noe hjelp for deg! Ønsker deg god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-