Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett til hodebunn, øyebryn , øre og lyske- Kan det være seboreisk eksem eller psoriasis

Spørsmål

Hei, jeg har i lengre periode hatt hyppig eksem ligngnende symptomer i hode bunn venstre side, hake, øyenbryn begge sider, og i høyre øre. Da dette kommer merker jeg en liten utmattelse, samt moderat hodepine som varer med utslett. Kortisol krem lindrer noe. Har vært flere ganger til lege, forsøkt flere kremer. Men det kommer stadig tilbake. Første begrunnelse var stress. Det kan utelukkes da jeg har forandret livsstil. Kommer ikke nærmere noen diagnose eller medesin. Til tider kan jeg bli sår i lysken ved utbrudd, dette kommer gjerne litt i etterkant. Ved de værste utbrudd vises en slags lys stripe rundt utslett. Håper dette kan gjøres noe med, da allmenn tilstanden kan gjøre meg sengeliggende og store utslag på styrke ved trening Mvh.

Mann 35
Svar

Hei,


Du er plaget av utslett i hodebunn øyebryn, øret og sårhet til lyske. Utslettet har en lys stripe rundt. Du opplever noe effekt av kortisonkrem. Triggere: stress og følger av utslettet er utmattelse.Det var ikke vedlagt noe bilde av utslettet. 


Det er dessverre vanskelig å gi deg en diagnose basert på informasjonen du har gitt. Stedene du har utslett er typiske områder der man får utslett ved psoriasis og ved seborreisk eksem. Begge er vanlige hudsykdommer som kan trigges av stress.


Psoriasis er en hudsykdom som sees til hodebunn, øreganger, øyebryn og underliv. Ved psoriasis er huden fortykket, det er flassing og huden oppleves som tørr, det er kløe. 

Seborroisk eksem er en hudsykdom som ofte sees til hodebunn, ansikt, bryst og underliv. Huden oppleves tørr, det er flassing. Noen plages av litt kløe. Det som ikke passer er med disse sykdommene er at du beskriver utbrudd der utslettet får en lys stripe rundt og utmattelse i etterkant. 


Har legen som har gitt deg kortisonkremer sett utslettet ditt? Eller er det slik at utslettet kommer og går? Hvis det er slik at utslettet kommer og går innen et døgn kan det passe med en hudsykdom som heter elveblest. Ved elveblest kan utslett komme til alle mulige hudområder og ikke bare til noen bestemte steder, slik som du opplever.

 

Du skriver at du opplever en redusert allmenntilstand der du blir sengeliggende og ikke klarer å yte maksimalt på trening. Hvis du opplever en redusert allmenntilstand er det viktig å opplyse legen din om dette. Det kan da være aktuelt å undersøke deg for andre sykdommer enn hudsykdommer. Hvis du har undersøkt for andre sykdommer så kan jeg nevne at det er vist at kroniske hudsykdommer er forbundet med redusert livskvalitet og redusert psykisk helse. Det at du har kroniske hudplager kan påvirke en person vesentlig. 


Det er lurt å kontakte legen din for en ny vurdering av utslettet ditt. For å hjelpe med sykehistoriern kan det være lurt å  føre en dagbok over når du får utslettet, hvor lenge det varer. Du bør også ta foto av utslettet ditt. Legen vil ta opp en sykehistorie og legen vil vurdere om det kan være aktuelt å ta en vevsprøve av utslettet ditt for å komme nærmere diagnosen.


Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!