Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett til hender

Spørsmål

Hei, Jeg har over lengre tid (flere år) hatt hard og sår hud på fingertuppene som kommer og går helt av seg selv. Huden er hard og sprekker lett opp, slik at det dannes små sår. Noen ganger kan det sprekke opp så mye at det begynner å blø. Huden kan også klø litt. Dette er ofte verst på høsten/vinteren og bedrer seg noe om sommeren. Det er særlig på pekefinger, langfinger og tommel på begge hender dette skjer. Det er nesten aldri slik på lillefinger, og lite/sjeldent på ringfinger. Hva er årsaken til den såre og harde huden på fingertuppene? Jeg mistenker at dette kan være sopp, ettersom jeg har slitt en del med fotsopp og huden på fingertuppene kan ligne på dette. Jeg prøvde å smøre litt Canesten på fingertuppene, hvilket så ut til å hjelpe, men den såre/harde huden kommer raskt tilbake igjen. Er den såre huden på fingertuppene sopp? Hva kan jeg gjøre for å få det helt vekk?

Kvinne 22
Svar

Hei,

Flassing på fingre kan ha flere årsaker: Det kan for eksempel være tørr hud, en hudsykdom eller en infeksjon. Hudsykdommer som kan gi flassing på hendene er for eksempel håndeksem eller psoriasis. Hvis du kun har flassingen på fingrene på en hånd, kan det være soppinfeksjon. Hos deg er fingre på begge hender plaget, tenker derfor at det er mindre sannsynlig at det er en soppinfeksjon, selvom du opplevde litt effekt av canesten. Kan det være smøringen som hjalp?


Psoriasis eller et håndeksem vil kunne gi noe kløe, håndeksemet vil klø mest. Bildet du har lagt ved viser at utslettet ditt er velavgrenset, det ser fortykket ut, det skjeller og det er rødt. Siden du har hatt plagene i mange år, tenker jeg at det utslettet er en hudsykdom.   Du  nevner at du har seborroisk eksem. Du nevner ikke psoriasisplager. Jeg tenker derfor at det er et kronisk håndeksem du har. Et kronisk håndeksem vil kunne ramme kun fingertupper, det klør litt og du vil oppleve forverring høst og vinter og bedring sommerstid. Se denne lenken


Et kronisk håndeksem kan ha flere triggere.

1.  Irritanter: Vann, svette, temperatut og luftfuktighet er  irritanter som kan påvirke utvikling av eksem. Vi er inne i en tid der vi vasker hendene ofte. Det er en kjent trigger. 

2.  Allergi: Enkelte med kronisk håndeksem kan ha en allergi mot noe de er i kontakt med. Det kalles en kontaktallergi. Siden du har vært plaget i mange år er det viktig å utrede for kontaktallergi. En slik utredning gjøres hos en hudlege med en “lappetest”.

Behandling av håndeksem er å unngå triggere, styrke huden ved bruk av fuktighetskremer og behandle det aktive eksemet (utslettet med rødhet og fortykket hud) med blant annet kortisonkremer.


Det er noen ting du kan gjøre som kanskje kan hjelpe deg: 

1. Unngå triggere

2. Hanskebruk: Du må behandle hendene dine forsiktig, riktig hanskebruk kan hjelpe mye. Bruk alltid hansker når du utfører arbeid med hendene. Har du på deg gummi- eller plasthansker i over 5 minutter blir det klamt, og det kan forverre eksemet. Du må da bruke bomullshansker under. 

3. Fuktighetskremer: Fuktighetskremer styrker hudbarrieren din. Fuktighetskremer må du bruker flere ganger daglig. 


Siden du har vært plaget i mange år, er det viktig for deg  å få en utredning og behandlingsplan. Det må vurderes om du skal ta en lappetest, og du må få skreddersydd et riktig behandlingsopplegg for ditt utslett. Dette kan gjøres hos en hudlege. Jeg tenker derfor det er lurt at du kontakter legen din eller en hudlege for en vurdering. 


Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-