Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett til hender

Spørsmål

Hei, Jeg jobber hos ett trykkeri og går mye med bomullshansker på grunn av fingeravtrykk på print. Er borte i kjemikalier, men ikke uten hansker. Bruker gummihansker av nitril. Jeg sliter fra tid til annen med at jeg mister hud på hendene mine. Det begynner med at huden løsner i en sirkel, før den flasser av. Det begynner gjerne ved fingertuppene. Hendene er ikke tørre, men bare mister huden på tilfeldige steder. Det er verdt å nevne at problemene varte også lenge før jeg startet å jobbe på trykkeriet, så dette er ikke en årsak. Har opplevd at det har kommet små nupper/byller med klar væske, gjerne inne i håndflaten. Det er varierende hvor lenge dette varer og hvor hissig flassingen er. Den siste uken nå har jeg kunne dra av store flak med hud, og det virker som huden gir slipp. Jeg smører meg flere ganger daglig, kanskje til og med for mye, men huden fortsetter å løsne og store flak kan taes av uten noe motstand. Blir generelt veldig tørr av å dusje, selv om jeg kun dusjer annenhver dag. Kløe oppstår også uansett hvor ofte jeg dusjer. Jeg er overbevist over at dette er en form for eksem, men ønsker å få vite litt mer om dette og hva jeg kan gjøre for å forhindre at det skjer igjen, hvis mulig. Jeg har oppsøkt fastlege for dette et par ganger tidligere og fått kortisonkrem uten at det hjalp spesielt mye. Noen ganger er hendene veldig ille, og andre ganger kan det være fint en stund før det blir ille igjen.

Mann 26
Svar

Hei,

Forstår at dette plager deg! Utfra det du forteller og bildene du har lagt ved, tenker jeg at forandringene kan passe med en tilstand som heter “Eksfoliativ keratolyse”. Se denne lenken:

https://dermnetnz.org/topics/keratolysis-exfoliativa/. Det kan passe med at du ikke opplevde effekt ved å bruke kortisonkrem. Andre tilstander kan være aktuelle, som for eksempel irritativt eller allergisk kontakteksem. Spesielt med tanke på din jobb, tenker jeg det er viktig å utrede deg for å undersøke om du kan ha en kontaktallergi. 


Utredning for kontaktallergi gjøres hos hudlege. Det utføres ved at det legges lappetester på ryggen din. Se disse lenkene: https://www.med.uio.no/studier/ressurser/elaring/mediearkiv/Medieserver/prosedyrefilmer/hud/epikutantest.mp4?vrtx=view-as-webpage

https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/kontakteksem-ulike-typer-symptomer-og-behandling/68998377


Tenker derfor at det er lurt at du kontakter fastlegen din igjen og spør om det kan være aktuelt å henvise deg til hudlege. Frem til time hos legen kan forsøke følgende:


1. Behandle hendene med å smøre med fuktighetskremer som inneholder urea. Det kan du kjøpe på apoteket. Fuktighetskremer må du bruker flere ganger daglig.

2. Unngå irritanter som kan  trigge utslettet. Riktig hanskebruk kan hjelpe deg mye. Du må behandle hendene forsiktig! Bruk hansker når du går ut og når du utfører arbeid med hendene. Svette og klamme hender er en vanlig irritant. Hvis man har på gummihansker  i lenger tid enn 5 minutter blir hendene fuktige og det er da lett for at plagene blusser opp. Bruk derfor rene bomullshansker under gummihanskene.Håper dette var til noe hjelp for deg!