Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett til halsen- kan det være eksem?

Spørsmål

Hei! Jeg har fått eksem på halsen og lurer på hva dette er. Jeg har hatt atopisk eksem siden jeg var barn, ikke svært plaget nå, men får tidvis litt utslett på armene og sliter mye med kløete og tørr hud på lepper og under ene øyet. Jeg skal også på utredning for lichen sclerosus da jeg har fått periodevis intens kløe med hvit hudforandring og hovenhet+sprekkdannelse nedentil - det begynte for 2-3 år siden, men jeg trodde først det var atopisk eksem så jeg søkte ikke hjelp for det. Dette på halsen er annerledes enn både det nedentil og den atopiske. Det kom plutselig i år. Klør intenst når det først klør, men det gir seg etter litt kløing i motsetning til atopisk og lichen hvor jeg kan klø meg til blods og fortsette å klø. Det er en rødaktig flekk, vokser ikke, men blir heller aldri mindre eller forsvinner. Huden kjennes glatt ut, ikke ruglete. Uten å se meg i speilet kan jeg heller ikke kjenne hvor det er med fingrene, for hudoverflaten er ikke følbart endret, den bare ser litt tynn og rar ut. Det klør eller stikker heller ikke når jeg tar på det, det er helt tilfeldig til hvilke tider jeg føler jeg må klø. Jeg merker altså ikke at det er der med mindre det klør eller jeg ser meg i speilet. Jeg får ikke kløfølelsen daglig, men flere ganger uken og gjerne flere ganger om dagen de dagene jeg merker det. Jeg har ikke begynt med noe nye kremer, dette er jeg ellers forsiktig med da jeg har allergi mot lanolin og MI. Jeg har ikke gjort noe utover det vanlige rundt mai heller, ikle endret kost eller fått husdyr eller noe annet. Hva kan dette komme av? Bør jeg dra til legen eller er dette en "åpenbar diagnose? Takk på forhånd for svar!

Kvinne 28
Svar

Hei,

Jeg forstår at du har bekymret siden du har oppdaget en forandring som virker annerledes enn utslettet du har fra før. 

Du har atopisk eksem, lichen sclerosus til underlivet og kontaktallergi for MI og lanolin.

Forandringen kom tidligere i år. Utslettet gir kløe. Utslettet er på siden av halsen din, du kan ikke kjenne forandringen. Du har lagt ved et bilde som viser et større område til siden av halsen din. Området er litt rødlig og velavgrenset mot frisk hud, på det ene bildet kan man se at det er litt skjelling på utslettet. 

Du lurer på hva dette kan komme av og om du bør kontakte lege. Det er vanskelig å gi en helt sikker diagnose uten å ha undersøkt deg. Jeg synes forandringene på bildet kan passe med forandringer man ser ved eksem. Det kan passe med at du har atopisk eksem. Har du forsøkt å smøre noen av kremene du bruker mot eksemet i ansiktet (du skriver Protopic som tilleggskommentar) på utslettet på halsen? Hvis du ikke har gjort det, tenker jeg du kan forsøke å smøre utslettet med Protopic morgen og kveld to ukers tid. Forandringene kan også passe med andre diagnoser, hvis utslettet ikke er borte eller ikke er bedre etter denne behandling så er det lurt å kontakte legen din (fastlegen) for en vurdering.


Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!