Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett som kommer ved varme. Kan det være elveblest.

Spørsmål

Hei, Jeg har litt problemer med ett utslett jeg ikke helt skjønner hva kommer av. Det arter seg slik at når jeg blir varm, enten ved at jeg har vært ute og kommer inn i varmen eller eventuelt at jeg driver med fysisk aktivitet så begynner huden å prikke/klø. Det kjennes hovedsakelig i hodebunnen og på overkroppen, gjerne der hvor det er mye hår(hodet) eller klær som isolerer. Huden får rødlige områder men ingen tegn til hevelser, blemmer eller lignende, den blir liksom bare rød. Dette kommer ganske fort når reaksjonen settes igang, men så snart jeg får roet meg ned eller kjølt meg av så forsvinner det like fort som det kom. Har du en ide på hva dette utslettet kan være? Det har også dukket opp noen ganger når jeg har dusjet om det blir mye vanndamp o.l men mer sjelden jeg får det i denne situasjonen. Jeg synes dette er noe som kommer og går og trigges gjerne lettere om jeg er i perioder hvor jeg har opplevd mye stress. Kan det være en slags psykisk betinget reaksjon? Jeg husker veldig godt for ca 10år siden at dette dukket opp 4-5mnd etter at jeg hadde vært gjennom en veldig psykisk belastende hendelse, jeg slet i denne perioden også med noe angst og diverse. Den gangen var dette utslettet mye verre enn det jeg opplever nå, med verre mener jeg at mer av huden ble rødlig og at det ble lettere trigget. Men samtidig som jeg ble bra av det psykiske så synes jeg også at episodene med dette hudproblemet også forsvant i veldig stor grad, men så har det hatt en tendens til å dukke oppe nå og da gjennom årene, men ofte fraværende i lang lang tid. Det er likevel temmelig plagsomt til tider og jeg lurer derfor på om det er noe jeg burde gjøre? Eller er der noen sykdommer jeg burde vært utredet for som kan forklare dette? Jeg så ett tv program en gang der det var en person som forklarte at han hadde Mastocytose. Første gangen han merket dette var i en varm dusj med prikking og kløe. Jeg føler jeg mangler mye av de andre symptomene her men kan det være at jeg har noe slikt?

Mann 28
Svar

 Hei,

Forstår veldig godt at du lurer på hva det er som forårsaker dine plager. 

Du har vært plaget av et flyktig utslett til og fra i 10 års tid.

Har du en ide om hva dette utslettet kan vært? 

Sykehistorien din passer med en sykdom som heter elveblest (urtikaria). Elveblest er en veldig vanlig og plagsom tilstand. Utslettet er veldig flyktig, det kommer raskt og forsvinner som oftest raskt (innen et døgns tid). Hvis plagene har vart i over seks uker kaller man det kronisk elveblest. Det er flere typer elveblest. En type elveblest er fysikalsk elveblest. Ved fysikalsk elveblest er det ytre, fysiske forhold som trigger utslett. Hos deg kan det høres ut til at  temperaturendringer kan være trigger, siden du opplever utslett ved temperaturendringer og varme ved trening.Fysikalsk elveblest forekommer ofte sammen med kronisk spontan elveblest. 

Kan det være en slags psykisk betinget reaksjon?

Det høres ikke ut som en psykisk betinget reaksjon. Men psykiske faktorer kan senke terskelen slik at man lettere får utslett når man har psykiske belastninger. Det er flere andre faktorer som kan senke denne terskelen for utbrudd av elveblest som for eksempel medikamenter som ibuprofen.

Det er likevel temmelig plagsomt til tider og jeg lurer derfor på om det er noe jeg burde gjøre? Er det noen sykdommer det er aktuell å utrede for?

Det er vanligvis ingen sykdom som ligger til grunn for utvikling av elveblest. Det er ofte forbundet med problemer med stoffskiftet. Ved langvarig og uttalte plager med elveblest vil mange ofte undersøkes med tanke på om det kan være noen underforliggende sykdom, blant annet stoffskiftet. Mastocytose er svært sjeldent og har andre symptomer enn det du opplever. 

Jeg forstår veldig godt at det er plagsomt å ha dette! Det finnes behandling. Elveblest kan behandles effektivt med allergitabletter, antihistaminer. Det er derfor lurt å kontakte fastlegen for vurdering om det er aktuelt å starte med antihistaminer. 

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!