Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett som kommer og går

Spørsmål

Hei. Har hatt masse utslett i huden om dagen. Vært veldig dårlig, utmattetbog sliten og gått ned en del kilo. Etter og ha sovet en times tid vokner jeg ofte opp med høy puls og store røde striper i huden som går bort etter en times tid. Dette har jeg ikke vært tilfelle før og det noe nytt som skjer med meg. Tisser mørkt og har til tider vondt i ryggen og veldig slapp. Se bilder.

Mann 33
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Slik utslettet fremtrer på bildene minner det mest om den tilstanden som kalles urticaria eller elveblest, denne diagnosen må selvsagt tas med det forbehold at å diagnostisere bare på bakgrunn av tilsendte bilder alltid vil være noe usikkert.  Typisk for elveblest er at selve utslettet ligger i hudens plan og kommer og går med jevne eller ujevne mellomrom. Det kan videre opptre i forskjellige formasjoner på huden. Elveblest kan enten være akutt, innen ca. 30 dager eller kronisk, dvs. varighet mer enn 30 dager. Elveblest kan ha mange forskjellige årsaker hvorav inntak av forskjellige matsorter hører til de mer alminnelige, spesielt hvis man er blitt diagnostisert med enten atopisk eczem, høysnue eller asthma tidligere. De vanligste matsortene som fremkaller urticaria kan være melk, egg, skalldyr, fisk, frukt eller nøtter. 


Man kan også reagere på eventuelle nye medikamenter eller bitt av insekter. Fysikalsk urticaria er en annen gruppe avc sykdommen og kan fremkalles av varme, kulde eller sol. Trykk mot spesielle deler av huden kan likeledes fremkalle urticaria. Dermografisme er en spesiell form for urticaria som kommer når man risser i huden og stripene som det fremkaller blir stående som rødt utslett en kortere tid. Sjeldnere former for urticariell sykdom er det som kalles angioødem, dvs. hevelse på forskjellige steder i tilegg til den rødlige huden, dette kan også forekomme i svelg, hals og ansikt og kan være en farlig tilstand. 


Du skriver at du også har vært slapp i den senere tid, du har smerter i ryggen og forteller også at urinen har vært mørkere enn vanlig. Urticaria kan fremkalles av forskjellige sykdommer som bl.a. kan medføre mørkere urin og nedsatt almentilstand som f. eks. hepatitt B. Hepatitt B er blitt en forholdsvis sjelden sykdom i Norge ettersom mange er blitt vaksinert mot sykdommen. Imidlertid er mørk urin et symptom som må undersøkes, også eventuelt i ettertid. Kombinert med dine øvrige symptomer kommer du ikke utenom en snarlig time hos legen, enten hos fastlegen eller annen lege i primærhelsetjenesten. Sykdommen mononucleose, også kalt kyssesyken kan også forårsake urticaria. Legen vil også kunne se på utslettene dine og avgjøre hvorvidt dette faktisk dreier seg om en urticaria og snakke mer inngående med deg slik at man kan komme årsaken til utslettene nærmere. Eventuelt vil han også kunne henvise deg videre til en hudlege for å finne mer ut av dette. 


Urticaria vil som det fremgår arte seg noe forskjellig avhengig av hva årsaken er;- den vanlgste behandlingen er den typen medikamenter som kalles antihistaminer. De virker dempende både på kløe og utslett. Det finner forskjellige typer antihistaminer og legen vil bestemme hvilket han eller hun eventuelt vil forskrive, avhengig av hva han finner ut om det som ligger bak dette. Så rådet må bli å få en time hos legen så snart som mulig. Lykke til og god bedring !