Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett rundt øynene

Spørsmål

Hei ! Jeg en en kvinne på 73 år, og har vært plaget av utbrudd av røde utslett rundt øyne, og etterhvert rødhet på øyelokk. Ikke hevelse. Varer 3-4 dager. Går over til at huden strekker seg på sidene av øyet. Første utbrudd med store utslett under øynene, startet i mai måned. Er etterhvert mindre uttalt, nå også med rødhet i øyeeple. Jeg har tenkt at dette går over av seg selv. Har vært hos lege og fått salve både mot bakterier (som ikke hjalp), og kortisol (som heller ikke hjalp). Tenker på allergi. Bruker Obagi hudprodukt( retamax, brightnex, og foamecleanse). Har sluttet i en periode, men fortsatt fått utbrudd. ca en gang i måneden. Bruker sjelden øyesminke. Solkrem La Roche-posay 50+. Er ikke allergisk for noe jeg vet. Jeg har ingen andre helseplager, og bruker ingen medisiner. Dette er ikke så plagsomt, men er jo skjemmende. Lurer dessuten på hva dette kan skyldes. Har lett på nettet, men ikke funnet noe som ligner mitt tilfelle. Fint om du kunne gi meg råd, evt hvor jeg bør søke hjelp hvis det fortsetter.

Kvinne 73
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punkvis under. 


1. Når man plutselig utvikler utbrudd med rødhet rundt øyne og øyelokk tenker man først på en nyoppstått allergi. Det er ofte kremer man har tålt i mange år som kroppen plutselig utvikler en allergi mot, eller nye hudpleieprodukter. Du nevner i spørsmålet ditt flere kremer. Du kan sjekke for allergi hjemme. Marker opp et felt på hvert lår. I et lite område ta hver krem på samme parti fire dager på rad. Hvis du utvikler et rødt utslett bekrefter det en allergi. Slik kan du sjekke både hudpleiekremene, sminke, parfyme og annet som huden kommer i kontakt med. 


2. Det finnes andre årsaker enn "allergi" som kan gi utslett rundt øyne. Hvis det er kvisleliknende vurderes periokuklær dermtaitt som er en betennelsestilstand, psoriasis, eksem osv. 


Så hva bør du gjøre? 

Jeg synes du kan teste produktene du bruker selv som jeg nevner over først. Bruk en mild fuktighetskrem alene slik som miniderm du får på apotek. Hvis problemet allikevel skulle vedvare til tross for behandlingen du har fått må du oppsøke en hudlege. Vi vil da først ta en lappetest, som er en standarisert allergitest. Basert på symptomene finnes det en lang rekke behandlinger som hjelper mot utslett rundt øynene. 


Håper svaret var til hjelp!