Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett rundt øyet og øyelokk - Mulig perioral dermatitt

Spørsmål

Hei jeg har fått et utslett rundt øynene og på øyelokket på det ene øyet. Tror det er anntydninger på det andre øyet også. Jeg har google litt og syntes det kan ligne noe som heter perioral dermatitt(periocular dermatitis siden det er øynene) Jeg leste at dette kan komme av kortikosteroider eller steroid kremer? Jeg bruker til vanlig Seretide innhalator og dymista nesespray som begge inneholder samme type steroid(flutikasonpropionat) brukte ved annledning dactakort krem på en annen kroppsdel pga noe annet da dette i annsiktet pluttselig blusset opp. Har prøvd å smøre protopic på dette men det bare demper det,fjerner det ikke. Begynner å bli så lei hudproblemer som bare blir verre og verre :-( Har sebroisk eksem i annsiktet fra før men har god effekt av protopic på dette,men har ikke seborre rundt øynene. Har ikke veldig lyst til å dra til legen nå pga korona så jeg snakket med fastlege om dette på telefonen og han sa at utifra beskrivelsen så kunne det stemme. Skulle prøve litt lavere dose på inhalatoren og se om det hjalp. Hva annet kan jeg gjøre for å bli kvitt dette? Er sjenerende og er redd for at det skal bli verre da det bare begynte som noen få prikker men har vokst seg større. Så jeg lurte på hva dette er og hva jeg kan behandle det med.

Mann 37
Svar

Hei,

 

Jeg er enig med deg at uttslettet ditt passer med utslettet ved perioral dermaitt

Det er riktig at den vanligste triggeren er kortisonpreparater som brukes til ansiktet. Det er sannsynligvis dette som gjør at utslettet ikke går helt tilbake.

 

Det viktigste du kan gjøre for å bli kvitt dette er å unngå å få kortisonpreparatene på huden din. Du nevner at da du startet med Daktacort fikk du et oppbluss. Kan det være at du ikke vasket hendene godt nok etter at du smurte denne kortisonkremen til en annen kroppsdel, og at du har fått noe Daktacort til ansiktet? Hvis du må smøre kortisonkrem til hud er det derfor nyttig å bruke hansker slik at kremen ikke kommer i kontakt med ansiktshuden. Kortisonpreparatene du bruker for astma og allergeisk rhinitt kan også være triggere, hvis de kommer på huden din. Dette kan unngås ved å smøre med en fuktighetskrem før du bruker disse preparatene og passe på å tørke godt av på huden etter behandlingen er gjennomført. Ellers bør du bruke minst mulig hudprodukter. 

Det er bra å vite at Protopic demper utslettet! Det kan nemlig være en effektiv behandling for perioral dermaitt. Denne kan du bruke aktivt og du kan smøre morgen og kveld i tre uker. 

Hvis du opplever at plagene er uttalte kan det være aktuelt å vurdere behandling med antibiotika tabletter, tetracykliner.


Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!

 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-