Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett penis

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt litt problemer med rød forhud. Det kommer og går egentlig. Jeg har prøvd å smøre med en krem som jeg kjøpte for noen år siden, som heter Daktacort.. hadde noe lignende rødheter på forhud for en 3 år siden, så jeg kjøpte denne kremen. Var reseptfri på apoteket. Den kvittet seg med problemet første gangen for 3 år siden. Nå har jeg samme problemet med at forhuden plutselig blir litt rød. Det er hyppigst hvis jeg ikke har rengjort meg nedentil på en stund. Men jeg har rengjort meg nøye i det siste, og brukt denne kremen, og det blir veldig dempet da. Men virker som at det ikke helt vil forsvinne. Hvis jeg vasker forhud, for så å smøre meg med Dactacort før jeg legger meg, er det så og si fint morgenen etter. Er litt varierende, men virker som at det er litt rødt når jeg hopper i dusjen etter en arbeidsdag. Veldig merkelig. Jeg har vært veldig flink på å vaske morgen og kveld i det siste, og smøre 2 ganger daglig med Dacacort. Virker som det holder det i sjakk på en måte. Men har mistanke om at det bryter tilbake igjen om jeg slutter med kremen og den kontinuerlige hygienen. Begynte vel for 2 uker siden. Gått med krem i ca 5-6 dager nå. Har ingen ubehag i urin rør eller noe. Helt i begynnelsen da jeg la merke til det, var det ganske rødt på selve penishodet, og på forhud tilbake mot ytterskinn fra forhud. Ligger kun på indre hud. Da svei det litt, når det var såpass rødt. Virker som en slags irritasjon eller innflammasjon som ligger der nede og ikke drepes. Har dere noen andre kremer/tips til hva jeg kunne prøvd? Sopp/innflammasjon? Er ikke noe hovent. Tok også en Gonoré / Klamydia test nettopp. Denne viste negativt... Sånn som nå ikveld, har jeg vasket meg godt i dusj. Når jeg rengjør området, og penis er litt erigert, ser jeg liksom at det ligger en svak rød linje/ring rundt ytterkanten på forhuden når jeg drar bak forhud. Akkurat som om det sitter her. Forsvinner ca 70-80% rødhet med kontinuerlig smøring med krem Tips til dette? Andre kremer? Takk

Mann 24
Svar

Hei,

Forstår at du er plaget! I tilleggsinformasjonen du la ved var lenke til : https://lvh.no/symptomer_og_sykdommer/mannlige_kjoennsorganer/penis/Daktacort. Jeg er enig i at plagene dine passer med diagnosen balanitt. 


Det er mange årsaker til balanitt. Årsakene er blant annet:  Infeksjon med bakterie eller sopp. Hvis du har en kvinnelig partner som har jevnlige soppinfeksjoner i underlivet, kan det være være mulig at balanitten skyldes en soppinfeksjon. Anatomiske forhold med feks trang forhud. Du nevner ikke noe om dette, slik at dette sannsynligvis ikke er en forklaring på dine plager.  Hygiene og overdreven vask og bruk av såpe kan være en årsak. Du beskriver at du har innført rengjøringsrutine to ganger daglig. Du nevner ikke noe om hvordan du rengjør.Til informasjon er såpe svært irriterende for huden, det samme er faktisk vann. Det kan være at dette virker irriterende på huden din og er med på å vedlikeholde utslettet. Du kan forsøke å endre litt på dette og se om det hjelper noe. Det å benytte seg av en dusjolje kan være gunstig.  Har du utslett andre steder på kroppen? Har du noen i familien som har en hudsykdom? Utslettet til penis kan være ledd i en hudsykdom. Eksempler på hudsykdommer som kan gi utslett i underlivet er  psoriasis, atopisk eksem, kontakteksem, seborroisk eksem eller lichen. Daktacort vil kunne virke på disse hudsykdommene, men ofte vil man ha behov for annen aktiv behandling. Du har de siste fem til seks dagene smurt med Daktacort morgen og kveld. Daktacort inneholder kortison og et soppdrepende middel. Du opplever at 70-80% av plagene forsvinner med denne behandlingen ( i tillegg til rengjøringsrutine). Uten en sikker diagnose bør du bruke Daktacort maksimalt i en ukes tid.  Det er derfor lurt å avslutte behandlingen etter en uke.


Oppsummert kan være lurt å endre på rengjøringrutinene til rengjøring maks en gang daglig, og at denne rensjøringen gjøres mest mulig skånsomt med bruk av for eksempel dusjolje. BAd er mer skåsomt enn dusj. Du kan forsøke å smøre med fuktighetskrem og se om tilstanden roer seg. Du bør kjøpe fuktighetskrem og dusjolje på apoteket. 

Hvis tilstanden ikke bedrer seg er det lurt å oppsøke lege for å få en riktig diagnose og starte med riktig behandling. Jeg forstår at du kvier deg for å gå til legen med dette. Det kan kanskje hjelpe deg litt å vite at dette ikke er uvanlig problemstilling hos legen. Balanitt er nemlig en veldig vanlig plage.  


Håper dette er til litt hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-