Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på ryggen

Spørsmål

Har hatt utslett på ryggen i flere år, men de siste ukene er de blitt vesentlig mer. Bør det tas prøver av det, eller kan jeg få en resept? Er 62, har hatt en hudsykdom i over 10 år som heter granuloma annulare. Det er ikke det jeg har på ryggen.Har hatt brystkreft og tatt cellegift.

Kvinne 62
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Jeg synes det bør tas en prøve fra utslettet. Jeg klarer ikke med noen sikkerhet å gi svar om årsak fra bildet. Dette kan du gjøres hos din fastlege, eller en hudlege. Proseyren er liten og enkel. Vi setter litt bedøvelse, så tas en liten hudbit (biopsi) som sendes laboratoriet for undersøkelse. 


2. Utslettet ser ikke ut som granuloma annulare. Kan ikke se noen automatisk sammenheng med cellegift heller. Det finnes hudtilstander som Darier, lchen planus, overfladiske solskader og varianter av psoriasis som kan gi et liknende utslett. Dette vil en hudprøve avklare. 


3. Det er fordelaktig å få tatt en prøve før man begynner å behandle huden. Hvis det klør kan du bruke en mild fuktighetksrem fra apoteket, og evt. hydrokortison noen dager. 


Håper svaret var til hjelp!