Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på penishodet

Spørsmål

Fått en type utslett på penis, hatt samme seksualpartner i over en måned, merket ikke utslettet før lørdagsmorgen den 23.05. hatt det samme for ca. et år siden. Kan også se ut som sår men er veldig usikker. Ingen kløe eller svie, små rød/hvite prikker på penishodet og under forhuden. Vært hos legen og fikk beskjed om at det kunne vært et herpesutbrudd, ingen positive svar på prøven likevel. Men kunne ha sammenheng med psoriasis på grunn av at det er i familien.

Mann 19
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du har som du skriver et utslett på penishodet som består av mindre, tildels røde eller rødlige partier hvorav enkelte er bedre definert enn andre;- forholdsvis mindre elementer som av og til ser ut til å flyte sammen. Tilstanden kalles balanitt og kan ha mange årsaker, hvorav psoriasis er en mulighet;- det hender at en psoriasis kan debutere med utslett på penishodet. Herpes ligner det definitivt ikke. 


Klinisk kan vi ikke utelukke en gjærsoppinfeksjon, enkelte elementene kan være forenelig med den diagnosen. Ofte får ikke menn gjærsopp på penis, men de som lever sammen med en kvinne med gjærsopp i skjeden kan av og til få dette. Enkelte elementer ser ut som de kan ha en romboid form og da tenker vi ofte på en mer sjelden diagnose som lichen ruber, en immunologisk betinget hudlidelse som også kan komme andre steder enn på penishodet. For å stille den diagnosen bør man som oftest ta en ørliten prøve av huden og sende inn til pathologisk bedømmelse. 


Som det fremgår kan altså dette være flere ting og for å få stilt en riktig diagnose så bør du nok primært hendvende deg til fastlegen som, hvis han etter å ha undersøk deg vanligvis henviser slike utslett som dette til nærmeste spesialist i hudsykdommer, til det trenger du en henvisning. Spesialistene med avtale har ofte lange ventelister, men bor du i nærheten av en av de større byene så kan du henvende deg direkte til de privatpraktiserende hudlegene, der er det ofte kortere ventetid. Lykke til og god bedring !Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-