Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på penishodet

Spørsmål

Hei! I det siste har jeg hatt endel rødlig utslett, irritasjon bak forhuden på penis. Dette kommer og går litt. Når det er borte er det mer prikkete hud og når det er rødt er det mer rødflammete. Tror kanskje det kommer lettere viss det er mer enn 1 dag mellom hver dag jeg vasker meg bak forhuden. Bruker intimsåpe ved vask. Kan også i perioder føle at det er tyngre å late vannet, andre ganger ikke. Har ikke noe særlig ubehag med sviing eller kløe. Hva kan dette være?

Mann 51
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medfølgende bilde som viser noe øket rødme rundt urinrørsåpningen samt ørsmå hvitlige papler eller forhøyninger i samme område. Her er det en rekke muligheter;- noen sikker diagnose er det ikke mulig å stille bare på basis av de tilsendte bilder. Imidlertid ser det definitivt noe mer rødlig enn hva som kan kalles vanlig, til tross for at altså forhudens forhold kan variere betydelig fra mann til mann. Primært fester jeg meg ved at du sier at du har merket noe ved vannlatningen. Kanskje skulle du like godt først som sist bestille en time hos fastlegen og snakke med ham eller henne om det. Nå kjenner jo ikke jeg til hverken hvordan dette arter seg i detalj eller hvordan du lever, men et generelt poeng er å få undersøkt prostata. Ikke sjelden foreligger en tilstand som kalles prostatitt og som er forskjellig grad av betennelse i prostata. Mange vil henvise deg til urolog hvis man får mistanke om noe slikt etter å ha snakket med deg og undersøkt deg. Både prostatitt og den godartede forstørrelsen av prostata som kan begynne i din alder kan medføre at litt urin blir igjen under forhuden etter hver vannlatning og at dette kan irritere penishodet i akkurat det området. Så det er en mulighet. 


En annen er at du kan ha en begynnende infeksjon av gjærsopp, som egentlig ikke er særlig hyppig, men som ofte rammer menn som lever fast sammen med en kvinne som har kronisk gjærsopp nedentil. Her er behandlingen enkel, bruk av et soppantibiotikum en stund vil som oftest føre til god bedring, hvis vel og merke når diagnosen stemmer.


Ellers er det tallrike andre tilstander det kan dreie seg om;- vi kaller utslett på penishodet og tilgrensende forhud for balanitt eller balanopostitt og av dem finnes en rekke forskjellige, som den man kan få hvis man har tendens til å ha eczem ellers.  Hvis man har en hudsykdom som psoriasis, lichen ruber eller lichen planus kan disse forårsake rødme på penishodet tillike med endel andre mer sjeldne tilstander. Hvis legen din får tanker om noe av dette kan han henvise deg til en spesialist i hudsykeommer. 


Inntil du får time kan du kjøpe en nøytral fuktighetskrem på apoteket og smøre penishodet en til to ganger daglig etter forsiktig rengjøring med fingrene og påfølgende skylling med lunkent vann, mange blir bedre bare av det. Vær alltid tilbakeholdende med bruk av såpe, såpe tørrer ut huden og bryter ned det beskyttende lipidlaget som ligger utenpå hele kroppsoverflaten. God bedring og lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-