Utslett på øret

Spørsmål

Hei jeg er en mann fysisk aktiv og frisk. De siste årene har jeg fått ett utslett som dukker opp med ujevne mellomrom , (1 til 2ganger i året )men alltid på samme plass venstre øre antihelix. Det starter med att det blir varmt og prikkende etterhvert kommer det blemmer som varer rundt 5-6 dager før de tørker inn. De ligner veldig på helvetesild eller zoster oticus. Det er eneste informasjonen jeg finner på nett ang blemmer på øret. Selv om jeg ikke har noen av plagene. Som hørsel tap,ansikt lammelser, eller svimmelhet. Utslettet klør litt og gjør ikke vondt. Eneste plagen jeg får er psykisk (blir redd for att jeg har en underliggende sykdom som kreft osv) kan det være vanlig herpes? Jeg har hatt munnsår siden jeg var liten men har jeg aldri utbrudd på leppene lenger. Kan munnsåret ha flyttet seg opp til øret? Utslettet dukker som regel opp i perioder med mye stress og lite søvn (har en veldig krevende jobb både fysisk og psykisk). Føler meg generelt frisk. Men dette utslettet gjør meg nervøs. Så mitt spørsmål er kan dette være noe alvorlig? Kan zoster oticus opptre på denne måten? Kan det være noe galt med mitt immunforsvar? Bør jeg oppsøke lege?

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det at det kommer blemmer på akkurat samme sted som sprekker før tilheling, gjør at utslettet ditt kan  passe med en herpes simplex virusinfeksjon (HSV). Det vanligste er å ha infeksjonen rundt munnen og i underlivet, men man kan få infeksjonene andre steder på kroppen også. Utbruddene med utslett har ofte triggere, som f eks stress. 

Litt om HSV: Det er to forskjellige virus typer, type 1 og 2. Er man er smittet med  HSV, vil man aldri bli kvitt viruset. De aller fleste voksne er smittet av herpes viruset. Noen vil være plaget av jevnlige utbrudd, andre vil være sjelden eller aldri plaget. 

En HSV infeksjon kan behandles for å forkorte utbruddet; man kan smøre på en krem med aciklovir. En liten tube aciklovir kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Neste gang du får blemmene kan du forsøke å smøre på aciklovir og se om det forkorter forløpet til utslettet. Hvis man er svært plaget kan det gis medisiner forebyggende, det er tabletter som tas daglig over mange måneder. 

Du lurer på om det kan være herpes zoster. Jeg synes ikke det passer med zoster otikus (herpes zoster eller helvetesild). Herpes zoster er svært smertefullt. Du nevner at også at det klør litt. Eksem kan arte seg med små blemmer som klør. Jeg synes det er mindre sannsynlig at det er forklaringen siden utslettet kommer på akkurat det samme stedet hver gang. 

For å få helt sikker diagnose er det lurt å dra til legen og ta en virusprøve av blemmene når de er helt ferske. Da vil du få et helt sikkert svar på plagene dine. 

Håper dette var til hjelp!