Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på legger og lår: Kan det være knuterosen?

Spørsmål

Hei, jeg en god stund må opplevd røde prikker rundt på leggene og låret. Det er ikke hovet som jeg har merket, kanskje av og til.. det kjennes også varmt ut når jeg tar på disse områdene. Merker det kanskje ekstra mye når det er varmt ute, eller når jeg generelt er varm. Men kan også av og til komme utenom. Det er også litt sterkere rødfarge enn sånn det ser ut på bilde.

Kvinne 19
Svar

Hei,

Jeg forstår at du lurer på hva utslettet som du har til legger og lår skyldes. Du har lagt ved et bilde av leggene som er litt uklart, men jeg synes det viser større felt som runde i formen og er mer rødlige enn huden ellers. 


Jeg tror utslettet du har kan være en sykdom som heter knuterosen (erythema nodosum). Dette er en ganske vanlig forekommende tilstand som vanligst rammer kvinner i 20-40 års alderen. Utslettet oppstår akutt og er vanligvis symmetrisk. Utslettet kommer oftest til leggene, men forandringene kan komme andre steder også. Utslettet består av rødlige knuter i huden. De er ofte ømme. Du beskriver lite ømhet, men opplever at det kjennes varmt ut og at du merker dem.

Utslettet har vanligvis et begrenset forløp med en varighet på opp mot åtte uker. Utslettet etterlater ikke arr. 


Årsaken er som ofte vanskelig å finne. Det er noen kjente triggere. Det er for eksempel medikamenter (slik som p-piller), svangerskap og infeksjoner (streptokokk infeksjon i hals). 


Utslettet går vanligvis over av seg selv. For å redusere utbredelsen av utslettet er det lurt å ha bena høyt. Kompresjonsstrømper, som du kan kjøpe hos bandasjist,  er nyttig for å behandle hevelsen. 


Knuterosen kan ligne på andre sykdommer, så om tilstanden ikke bedrer seg sakte men sikkert anbefaler jeg deg å kontakte legen din for vurdering.


Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg riktig god bedring!