Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på leggene

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne i 30 årene, uten kjente allergier. Jeg fikk i går et utslett som begynte å spre seg raskt på legger og nedre del av lår. Leggene kjennes "klumpete" ut, som om det er hevelser på innsiden av huden. Kan sammenlignes med å kjenne på en ertepose. Dette kom ganske plutselig og begynte å spre seg raskt. Jeg har smerter under fotsålene, anklene og smerter i leggene. Det oppleves som stivhet/stølhet. Ingen feber eller andre symptomer. Smertene var sterke samme dag utslettet kom, på en slik måte at det var vanskelig å gå/sette vekten på bena. Utslettet er rødt, uten væske/blemmer. Dro til legen og ble satt på 20 mg prednisolon i 5 dager + zyrtec morgen og kveld. I dag er utslettet uendret og smertene vedvarer. Smertene er ikke like sterke i dag og jeg kan gå (og være på jobb). Huden kjennes enda klumpete og utslettet er like hissig/rødt. Smertene er verst rundt anklene. Hvis det kan være en sammenheng hadde jeg en streptokokkinfeksjon i halsen for en måned siden, men denne ble ikke behandlet med antibiotika. Legen mente dette ikke var elveblest, men hadde ingen formening om hva dette ellers kunne være. Har dere noen innspill/tips eller råd om hva dette kan være og om dette bør undersøkes nærmere? Ingen jeg bor sammen med har lignende plager.

Kvinne 30
Svar
Utslettet du har fått kan være en sykdom som heter knuterosen (erythema nodosum). Dette er en tilstand som oftest rammer kvinner i 20-40 års alderen. Årsaken er som regel vanskelig å avdekke, men det er noen kjente faktorer, som for eksempel medikamenter, svangerskap og infeksjoner, som kan være en utløsende faktorer. Streptokokkinfeksjonen du hadde kan i så måte muligens ha vært en «trigger» hos deg. Du beskriver deg selv i god allmenntilstand ellers. Noen vil kunne oppleve at allmenntilstanden er lett redusert før utslettet bryter ut.
Utslettet oppstår akutt og opptrer symmetrisk. Leggene er som oftest rammet, men forandringene kan komme andre steder også. Utslettet består av knuter i huden. Utslettet har vanligvis et begrenset forløp med en varighet på opp mot åtte uker. Når det akutte stadiet roer seg, vil knutene bli mykere og mindre smertefulle. Utslettet etterlater ikke arr. 
Det er lurt å hvile og ha bena høyt, for eksempel på en fotskammel. Kompresjonsstrømper er nyttig for å behandle hevelsen. Behandling med kortisontabletter som du har mottatt vil bedre tilstanden. Ellers kan smertestillende tabletter som inneholder ibuprofen kunne hjelpe.
Knuterosen kan ligne på andre sykdommer, så om tilstanden ikke bedrer seg sakte men sikkert anbefaler jeg deg å kontakte legen din på ny for utredning.
Se denne siden: https://www.lommelegen.no/hud/sår/artikkel/knuterosen-erythema-nodosum/69002322.
Ønsker deg god bedring og håper dette var til hjelp!