Utslett på kroppen

Spørsmål

Hei

Jeg har fått utslett som startet på venstre side av navelen, det minner veldig om myggstikk. Dag 2 spredde det seg litt oppover mot brystet og har nå dag 5 nådd hals. Utslettet er rød hevelser som blir større jo høyere opp på overkroppen. Har og littegrann på armene nå.

Det er lett kløe, spes på kvelden, klør egentlig kun ved friksjon mot f.eks t-skjorte. Har og i skrivende stund en svak varmende følelse fra brystet der selve de rød hevelsene, 0,5cm-1cm ,noen er avlange, noen er runde. Små runde og avlange rød puter , 0,2cm-1.cm er vel en god beskrivelse. De er vanlig rødfarget, det er ikke noe væsking fra utslettet, og de flasser ikke. Ryggen er litt berørt kun litt på sidene litt over hoftehøyde.

Jeg har ikke hatt feber eller hodepine.

Tenkte på allergisk reaksjon , men eneste jeg har spist utenom det vanlig er veldig mye ferdig popcorn fra maarud,og har blitt daglig gatekjøkkenmat siste 2-3 uker. Men aldri reagert på noe av det tidligere. Har og kun brukt parfymefri dusjsåpe.

Har en sterk tøyvasksåpe fra OMO spes mot kulørt tøy, kan en for stor såpemengde i vasken være en årsak til utslett?

Spm mitt er egentlig om dette er noe en lege bør se på umiddelbart eller kan jeg ta det helt med ro og se an situasjonen om 5-6 dager igjen, dvs nesten 14 dager etter utslettet brøt ut? Jeg befinner meg en del mil unna fastlege, og en time før helgen her jeg er for øyeblikket tviler jeg på lar seg gjøre.

På forhånd takk.

Mann, 26 år

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Jeg tror det går helt greit å se an situasjonen i 5-6 dager. Det kommer jo an på hvor mye du er plaget. Det er alltid vanskelig å gi sikre diagnoser på slik beskrivelse uten å se deg, men jeg kan dele noen tanker om hva dette kan skyldes. Legger også ved linker under der du kan se bilder av de mulige årsakene og sammenlikne med ditt eget utslett. Jeg tror ikke dette er noen allergisk reaksjon, såpe, vaskemidler eller har sammenheng med noe du har spist. Det du har er trolig en av 4 ting:

1. Det her kan være en hudtilstand vi kaller pityriasis rosea. Dette er en vanlig tilstand blant friske mennesker mellom 10-35. Det begynner ofte med en enkelt "flekk". En slik såkalt moderflekk er tilstede blant ca. 50%, og varierer i størrelse fra 1-10 cm. De er vanligst å få på låret eller ryggen. Moder flekken har typisk fin skjelling i midten, og skjelling i kantene. Den misoppfattes ofte som en ringorm infeksjon i huden (soppinfeksjon). Når utslettet slår ut har disse også vanligvis lett skjelling på tilsvarende måte, men flekkene er vanligvis mindre. Utslettet er vanligvis distribuert på kropp, øvre del av armer og ben og hals. Det er noe mer uvanlig å få PR i ansikt og hodebunn, men det forekommer. Vi vet ikke hva som er årsak til tilstanden, men spekulerer på om det kan være relatert til et virus. Et vanlig utbrudd varer 6-8 uker. Vi pleier ikke å gi noen behandling mot pityriasis rosea da tilstanden er ufarlig og går over. Det er beskrevet at en antibiotika kur med Ery-Max reduserer varigheten på utbruddet. Allikevel ser vi sjelden grunn til å gi antibiotika. En mild kortison krem kan dempe kløe noe hvis du har dette, men utslettet går ikke raskere bort ved å bruke det. Sollys kan gjøre tilstanden noe raskere bra.

2. En annen mulighet er en svært vanlig tilstand vi kaller tinea (pityriasis) versicolor. Dette er en hudforandring som er forårsaket av en gjærsopp som heter Malazzasia (pityrosporum ovale). Overvekst av denne soppen skyldes som regel varme og svette. Dette er ikke en ringorm infeksjon som er røde i kantene slik du beskriver. Utslettet kan varierer i utseende. Vanligvis fører det til skarpt avgrensede ujevne hvitlige flekker spredt på huden som flasser lett. Fargen er vanligvis hvitlig, men kan hos noen også være rosa og brunaktig. De klør lett, men ikke veldig mye. Etter hvert stopper flassingen, og man er etterlatt med hvitlige flekker som varer over lang tid. Det er ikke uvanlig at man får gjentatte episoder (ofte om sommeren). Fargen normaliserer seg med tiden, men dette kan ta lang tid. Vi ser vanligvis tinea versicolor på ryggen, brystet, overarmene og magen. De hvitlige flekkene blir mer tydelige om sommeren når omliggende hud blir brun. Tinea versicolor er ikke noe farlig, men kan klø litt og er kosmetisk skjemmende. Det kan behandles med en soppdrepende sjampo som fungoral. Hvis utslettet utvider seg tross denne behandlingen (vanligvis ikke), kan man få resept av lege på Lamisil spray. Husk at fargeforandringene i huden ofte blir værende flere måneder, og gradvis normaliserer seg.

3. En tredje mulighet er guttat psoriasis, men da skulle man forvente noe mer skjelling i utslettet Guttat psoriasis er en variant av psoriasis som ofte begynner etter en øvre luftveisinfeksjon. får her flere små 1-10 mm rosa-rødt flekker spredt over store deler av kroppen. Noen får også skjelling i håndflatene, bak ørene og hodebunn. Guttat betyr "dråpeformet", og ved guttat psoriasis finner man tallrike, små "psoriasis-dråper" spredt utover overkroppen, armer og bein. I starten har ikke utslettet mye skjelling, men det er vanlig å få skjelling på utslettet etter hvert. Det begynner på kroppen og øvre del av armer og ben, og kan spre seg til ansikt, ører og hodebunn. Det begynner som regel akutt, og fører til lett kløe. Mange har psoriasis i familien, men ikke alle. Denne typen psoriasis forsvinner vanligvis i løpet av flere uker. Dette varierer fra person til person. Hvis det er guttat psoriasis har man en risiko for å få psoriasis senere. De som får psoriasis senere i livet får da som regel ”vanlig” psoriasis. Det er ikke mulig å gi noe klart svar for risikoen for å få vanlig psoriasis, men vi vet at risikoen er økt. Jeg har sett tall som 1 av 3, og i noen studier høyere.

4. En siste (også mindre sannsynlig) årsak er seborreisk eksem (talgflodseksem) som er veldig vanlig. Det er en hudsykdom med rødhet, flass, fet hud og skjelling i seborreiske områder på kroppen. Det vil si i hodebunn, rundt nese, kinnene, nesefuren, øyenbrynene, ørene og noen ganger i brystområdet/mage. Man kan få seborrhe på bryst og rundt navlen slik du beskriver, men det er noe mer uvanlig å bare ha det der. Utslettet kan variere fra person til person.

Ingen av tilstandene over er noe farlige i seg selv. Pityriasis rosea går over av seg selv. Tinea versicolor kan behandles med en sopp krem. Guttat psoriasis bør behandles med en kortison krem og evt. lysbehandling. Seborreisk eksem behandles med en kortison krem. Således er det jo av interesse å finne ut hva som er årsaken hos deg, og da er nok en tur innom fastlegen et godt poeng hvis man er usikker. ”Små runde avlange puter” høres for meg mest ut som pityriasis rosea. Du kan forsøke selv hjemme med hydrokortison morgen og kveld på utslettet og se om det lindrer det noe inntil du har vært hos legen. Legger ved linker under med bilder. Håper svaret var til noe hjelp!

http://www.dermnetnz.org/viral/pityriasis-rosea.html
http://www.dermnetnz.org/fungal/pityriasis-versicolor.html
http://www.dermnetnz.org/scaly/guttate-psoriasis.html
http://www.dermnetnz.org/dermatitis/seborrhoeic-dermatitis.html