Utslett på kroppen som ikke klør

Spørsmål

Heisann!

Jeg er en gutt på 23 år, og har nettopp oppdaget et utslett på store deler av kroppen min. Utslettet strekker seg fra armhulene, langs begge sider av kroppen, og ender opp på fremsiden av lårene. Det er så langt kun en kosmetisk plage, da det verken klør eller plager meg på en fysisk måte. Sliter også med feber, forkjølelse og bihulebetennelse, som dukket opp i ca. samme tidsrom som utslettet.

Kan utslettet også være en tilfeldighet? Som f.eks. allergi mot tøy o.l.? Drev med litt vannbaserte aktiviteter for noen uker siden, hvor jeg lånte godt brukte våtdrakter/dykkerdrakter.

Takker på forhånd:)Relevante sykdommer/medisiner: Bruker paracet og Zymelin nesespray.

Mann, 23 år

Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Som du selvfølgelig skjønner er det nærmest umulig å si noe sikkert om utslettet ditt via Internett så lenge jeg ikke har sett selve utslettet. Men jeg kan jo komme med noen betraktninger rundt utslettet ditt og det du forteller. Du kommer med to viktige opplysninger:

1. Utslettet klør ikke. Da er det lite sannsylig at det er allergi som er årsak. Utslett på grunn av allergi (urticaria) gir som regel kløe eller svie/prikkende følelse. Typisk for urticaria er også at det "flytter på seg" - at utslettet er på andre steder dagen etterpå.

2. Utslettet kom i forbindelse med en øvre luftveisinfeksjon. Et utslett som man antar kommer etter en virusinfeksjon er det som kalles "pityriasis rosea". Dette utslettet starter med én lesjon (som kalles primærmedaljong, på størrelse med en femkroning), ofte litt større en resten, og er rundt, lyserødt med ofte litt skjellende kant. Etterhvert kommer flere flekker til, som regel kun på overkroppen, noen ganger i ansiktet og øverst på beina. Utslettet er ufarlig og går over av seg selv etter noen uker, noen ganger et par måneder. Jeg legger ved en link til en side med bilder av dette utslettet:

http://www.dermis.net/dermisroot/en/32735/diagnose.htm

Ellers er det ikke så uvanlig å få utslett på kroppen i forbindelse med en virusinfeksjon, dette ser vi særlig ofte hos barn.

Hvis du føler deg i fin form og feberen forsvinner kan du godt se dette an. Hvis utslettet derimot begynner å gi symptomer og/eller feberen fortsetter bør du få en lege til å se på det. En god idé kan være å ta bilde (bruk mobilkamera hvis du har dette!) av utslettet når det er på sitt verste, for ofte har utslett en tendens til å forsvinne innen man får kommet seg til legen.

Beklager at jeg ikke kan gi deg noe mer konkret men håper likevel at dette har vært til hjelp.