Utslett på glans

Spørsmål

Jeg har et rødt utslett på penis glans som har vart i over et år. Har vært hos forskjellige leger, og blitt gitt alle kortisonkremer og soppkremer som ikke har fungert på noe som helst måte. Det er tatt vevsprøve, og fikk beskjed om at det bare var en uspesifisert overfladisk betennelse som jeg ikke skulle bry meg om. Utslettet startet når jeg hadde klamydia for ca. 1.5 års siden, tokk medisiner for klamydia og har sjekket meg flere ganger siden så det er helt sikkert at klamydiaen er borte. Har også sjekket meg for herpes, og sveipet for sopp som alt var negativt. Utslettet er på det kraftigste nærme urinåpningen og blir svakere jo lengre unna. Som du kan se på bildet har det også oppstått små arr fra urinveisåpningen som blir mye tydeligere ved ereksjon. Har ofte en brennende følelse som forverres av onani eller sex, samt rødfargen blusser opp. Det reagerer også på svette. Sex gjør også vondt dersom jeg ikke bruker mye glidemiddel. Jeg er nøye med å vaske glans med rennende vann, uten såpe og bruker per nå bare litt fuktighetskrem. Jeg lurer derfor på hva jeg kan gjøre? Har mistet all tro på kremer, og lurer heller på om det finnes noen operasjon eller noe som kan fikse huden.

Mann 22
Svar

Bildene, vevsprøven som ble tatt og beskrivelsen du gir passer med diagnosen balanitt. Det er mange årsaker til balanitt: A. Infeksjon med bakterie eller sopp B. Anatomiske forhold med feks trang forhud C. Overdreven renhold D. En hudsykdom som for eksempel atopisk eksem, psoriasis, kontakteksem, lichen eller talgeksem.


Det er tatt dyrkningsprøver som ikke viser tegn til sopp eller virus infeksjon. Du nevner ikke noe om anatomiske forhold, så jeg regner med at du ikke er plaget av trang forhud. Du vasker med vann uten bruk av såpe og bruker fuktighetskrem. I forhold til hudsykdommer: Har du utslett andre steder på kroppen kan det passe med at utslettet på glans er ledd i en hudsydkom. En av hudsykdommene jeg har ramset opp er kontakteksem. Er det noe du smører på jevnlig som du kanskje reagerer på? Kan du reagere på glidekremen? 


Du har fått behandling med kortisonkremer. Det skal hjelpe mot utslett man opplever ved hudsykdommer. Du nevner ikke noe om hvilke typer du har forsøkt og hvor lenge du har brukt disse. Ved noen hudsykdommer må kortisonkremer brukes langvarig, ved fravær av bedring er det aktuelt å bruke andre inflammasjonshemmende kremer. Operasjon er kun aktuelt ved anatomiske forhold som fører til irritasjon feks trang forhud. 


Det er vanskelig å gi deg et råd. Siden du har vært plaget så lenge kan det være nyttig med ny vurdering hos legen din for en ny behandlingsplan. Kanskje det kan være aktuelt å bli henvist til hudlege?

Frem til time hos lege er det lurt å fortsette som du gjør med skånsom vask med vann og å smøre med fuktighetskrem som du kjøper på apotek. Du kan også forsøke en krem fra apoteket som inneholder iktammol som kanskje kan hjelpe noe. 


Håper dette var til noe hjelp for deg!