Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på fingre

Spørsmål

Har hatt tørr hud som innimellom sprekker opp til smertefulle sår på høyre tommel. Testet negativt for ett år siden om det er sopp. Har hatt dette problemet ihvertfall 3 år. Jobbet tidligere som kokk, har de siste 2 år hatt kontorjobb.

Mann 43
Svar

Hei, 


Klarer ikke gi deg sikkert svar uten å ha sett deg, men deler noen tanker om hva dette kan være, og hva du bør gjøre. 


1. I første omgang bør man avklare årsaken sikkert. En av de vanligste årsakene vil være å ha en vorte i området. Såkalte periunguale vorter som ligger ytterst på fingeren eller opp mot neglen kan vare over lang tid. Hvis man titter nøye ser man ofte små rød prikker i huden i området. Det kan også være et rent irritativt fenomen. Tenk igjennom om du har tendens til å klø på huden i området, eller om det utsettes for trykk eller våtarbeid. Hvis det kommer periodevis, og du får kløende små blemmer, som deretter sprekker opp, vil man dyshidrotisk eksem være en sannsynlig årsak. Det er en type eksem som ofte rammer fingrene. 


https://www.oslohudlegesenter.no/utslett-pa-fingre.html


2. En vorte vil man behandles med frysebehandlng eller vortemidler fra apotek. Eksem og irritasjon på huden finnes det en lang rekke behandlinger mot. En ting du kan forsøke er å kjøpe et plaster som heter "ekstra tynn Duoderm". Det lager et ekstra hudlag du limre på området. La plaster sitte på så lenge som mulig, og forsøk det i 2-3 ukers tid. 


Skulle plagene vedvare videre vil jeg sett det naturlig at du ses av en hudlege for å av klare årsaken sikkert. Hvis eksem vil man ofte ha god nytte av kortisonkremer eller andre reseptbelagte alternativer. Av fuktighetskremer vil en som inneholder karbamid ofte være til hjelp. Håper svaret over var til hjelp! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-