Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett på ferie

Spørsmål

Hva er riktig behandling av dette utslettet? Ferie Toscana Viareggio. Mandag: Gikk Cinque terre. Ettermiddag oppstod et rødlig utslett nederst på begge legger, ca 5x10 cm. Tirsdag: Morgen:utslettet er mer rødt og større. Ettermiddag: Der det begynte er nå veldig rødt, hovent + at det har utvidet seg til begge lår. Utslettet på lårene er lysere. Onsdag: Et større område er nå hissig rødt. Fortsatt utslett på lårene/ neste hele, men det er fortsatt lysere. Har smurt med Dermocortal 5mg og tar cetirizin pga allergi. Det klør litt,er litt stivt. Ikke smerter.

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Før man kan diskutere behandling må man vite årsaken. Listen over mulige årsaker er lang. Slik jeg skjønner kom dette utslettet raskt og begyngte på leggene, ca. 5x10 cm. En vil da tenke på en type stikk i huden som kan gi hevelse. Det behandles med medisiner som cetirizin og går typisk over av seg selv. Elveblest er en annen tilstand som kan gi rød og rosa hevelse som kan oppstå raskt i disse områdene. Stikk og elveblest behandles typisk med et anti-histamin slik som cetirizin. Hvis utslettet er småprikkete og kløende vil en eksem reaksjon være sannsynlig. Det kan skyldes noe huden har vært i kontakt med. Det behandles med kremer slik som democortal som imneholder kortison. 


Så hva bør du gjøre? 

Det er ikke mulig for meg å gi noe svar på årsaken. Behandlingen du har startet selv dekker mange av mulige årsaker. Du kan gjerne ta to tabletter cetirizin daglig (maks dosering er 4), og smøre morgen og kveld med kortisonkremen. Det dekker de fleste årsakene over. Tenk igjennom om noe kan ha vært i kontakt med huden den har reagert på. Skulle utslettet vedvare når du kommer hjem bør legen din se på det.