Utslett og ødem

Spørsmål

Har i perioder utslett på armer,ben,tunge,lepper med videre.
Når utbrudd kommer klør det i nesten hele kroppen før utslett er på plass
En periode av utbrudd er ca 1 uke fra jeg merker det kommer inn i kroppen til at jeg anser utbruddet som ferdig
Har blitt testet for allergi med ujevne mellomrom fra 1983 og frem til i dag men får beskjed om at det er intet å finne
Mine fasleger har konkludert med at jeg har et Ødem.
Behandlingen jeg får er at jeg hver dag inntar en allergitabelett 10 mg
Når utbrudd kommer tar jeg 1 telfast 180 mg per dag.
Jeg har også en sprøyte klar dersom dette angriper halsen
Utbrudd kommer med jevne og ujevne mellomrom
Jeg forstår det slik at jeg ellers er frisk med unntak av en mild form for CP
Jeg har ikke pustebesvær , men sliter med nakke og rygg.
Blodtrykket er nær grensen for behandling , men trening holder dette i sjakk ser det ut til
Jeg lurer på hva dette egentlig er og om det finnes annen behandling enn det jeg får i dag
Jeg lurer på om det er vits i å spise allergitabeletter i de perioder hvor jeg rer bra

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Jeg får jo ikke sett deg, men deler tanker under rundt spørsmålet ditt.

1. Vanligste årsak til hevelse på lepper og armer er en tilstand som heter angioødem. Det er ofte ledsaget av elveblest i huden. En vil her forvente synlig hevelse og utslett. Kroniske plager skyldes stort sett ikke noen ytre allergi og kalles da kronisk idiopatisk. En liten andel har en allergi som utløsende faktor.

2. Hvis det foreligger noen usikkerhet rundt diagnosen bør man så langt mulig prøve å konkludere på denne. Ta helst bilde av utslettet når det oppstår, slik at en lege kan se deg. Ved synlig utslett vil man ofte henvises til en hudlege, eller ved mistanke om en allergi til en spesialist i dette. Ved utslett kan man ta en biopsi av dette når det er tilstede.

3. Standard behandling for angioødem og elveblest er med allergitabletter. Noen trenger høyere doser. De er selvfølgelig mest viktig ved symptomer, men tas ofte forebyggende daglig over tid. En adrenalin sprøyte gis de som får plutselig hevelse i munn eller der det påvirker pust. Andre medisiner må evt. vurderes av en spesialist, slik som Xolair og evt. andre antihistaminer.

Håper svaret var litt tanker rundt problemet til hjelp!