Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

UTSLETT OG KLØE

Spørsmål

Hei! Mitt barn har hatt problemer med prikker/utslett siden august/september. Prikkene går fra lår(framme og bak),opp til skritt og rumpe, over til rygg og mage og helt opp til hals og ut over armene. De dekker ikke hele huden men er litt sporadisk her og der. De klør litt, men allmenntilstand er god. Vi var hos lege litt etter at det startet som konstaterte med skabb. Uten å ta en eneste prøve. Etter behandling som anvist(permetrin krem 2 utførelser,1uke mellomrom), ble det ikke bedre. Etter ny legetime ble det ny diagnose, denne gang "betennelse i huden" og Ibaril 2,5mg/g krem, samt en 3 dagers dose med antibiotika ble forsøkt. Det ble forsåvidt litt bedre en stund, men så kom det tilbake igjen(forsvant aldri helt). Nå vet vi ikke hvilken medisin som virket, eller om noen av dem gjorde det. Nå er vi i midten av november og et søsken, har begynt å få prikkene og kløen. Legen tar ikke hudprøve eller ser på med lys å lupe. Selv om jeg spør om dette. Vi voksne har ikke fått noe, enda. Ingen andre leger vil ta oss imot, ihvertfall ikke når jeg ringer å spør først. Evt. sykehus kan muligens hjelpe, men det er da drastisk når allmenntilstand er god. Er det mulig utifra vedlagte bilder å gi en pekepinn/ide om hva det kan være? Kanskje også noen tips om veien videre er lov å be om?

Mann 29
Svar

Hei,


Barnet ditt har hatt et ganske utbredt utslett i tre måneder. Du har lagt ved bilder som viser nupper (papler) og oppklorte områder til hele ryggtavlen mageområdet, baken, hofte og lår. Det er utbredt og noen steder relativt uttalt.

Du beskriver litt kløe, men god allmenntilstand. Bildene viser oppklort utslett, jeg lurer på om det klør ganske mye? Kløe pleier ofte å bli verst på natten og da kan det være at man klorer seg og lager småsår  i søvne. Behandlingen barnet ditt har forsøkt er mot skabbinfeksjon og betennelse i huden. 

Selvom allmenntilstanden er god, forstår jeg at barnet er veldig plaget. 

 

Et slikt kløende utslett kan ha flere årsaker:

-  Hudsykdommer- det er flere hudsykdommer der kløe er et hovedsymptom. Hos små barn er eksem en vanlig diagnose, da er det ofte utslett som kan være utbredt med spesielt mye utslett til albuebøy og knehaser . Det er ofte tørr hud.  Se denne lenken: https://www.eczema.hk/nb/hjem/. Behandlingen med Ibaril vil hjelpe mot en slik hudsykdom. 

-  Tørr hud: Huden ser noe tørr ut, men jeg tror ikke det kan være den fullstendige forklaringen på kløen.

-  Sensitiv hud som reagerer på lokalirriterende produkter. 

-  Infeksjon med for eksempel skabb. Barnet ditt har gjennomført behandling  med permitrin som anbefalt. Var dere nøye med saneringen? Siden et søsken har fått  plager kunne dette være en mulig diagnose. Skabb smittes ved langvarig direkte hudkontakt. Kløen er ofte voldsom og uutholdelig, noe du ikke beskriver hos ditt barn. Se denne lenken: https://nhi.no/sykdommer/hud/kloende-lidelser/skabb/?page=4 og https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/skabb---veileder-for-helsepersonell/


Diagnose

Jeg kan dessverre ikke stille noen sikker diagnose på informasjonen og bildene. 


Forslag til behandling

Noe dere kan gjøre, som kan hjelpe noe på kløen og utslettet, er å behandle den tørre huden. La barnet ditt ta et karbad med litt badeolje hver kveld i ca 5-10 min, klapptørk huden tørr og smør godt med fuktighetskrem. Olje og krem bør kjøpes på apotek. Ha på pysj på natten slik at ikke barnet klorer seg opp. 


Forsalg til veien videre

Hvis ikke utslettet og kløen roer seg i løpet av noen dager ville jeg anbefale deg å kontakte lege din igjen og be om å få henvist ditt barn til en hudlege med avtale Se denne lenken: http://avtalespesialister.helse-sorost.no/spesialister1.asp. Alternativt kan man selv oppsøke en helprivat hudlege. 


Håper dette var til noe hjelp.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-