Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett og følelsen av at det er noe som bor i huden

Spørsmål

Jeg har hatt utslett med noe kløe. For ca. 14 år siden fant jeg etter et krbad fullt av små perler, ca. 1 1/2 mmmm i diameter. Jeg forsto ikke hva dette var. Senere fant jeg en stripe, brun skorp over kneet og etter dette mere og mere utslett. Jeg regnet med jeg hadde fått skabb. Var hos hudlege, men fordi jeg var stresset glemte jeg å vise ham kolonien jeg hadde på yttersiden hø.legg. Etterhvert har jeg hatt utslett på hender, legger. føtter, mage, bryst, håndledd, albuer og overarmer. Til og med på ryggen, ved BH feste oppdaget jeg et stort parti med utslett lignende sårskorper. Jeg har brukt litervis av benzylbenzoat og uttallige tuber Nix krem. Har værtpå Volvart hos et par hudleger. En ga meg psykofarmika og lysbehandling uten effekt. Men prednison har jeg hatt effekt av et par ganger på utslett etter overforbruk av skabbmidler. Jeg opplever å ikke bli hørt av legene, men fastlegen mente (for et par år siden at jeg hadde skabb og sendte med til spes.) Jeg er pensjonert sykepleier og jobbet frivillig med "utsatte"grupper på tiden utslettet debuterte. Konsekvensene sosialt har vært store. Jeg sørger for å ligge på enmannsrom nå jeg har vært på reise, jeg har levd i søibat etter jeg ble skilt 1990. Har ikke turt å slippe noen innpå meg. Jeg bruker klær 1 dag, skifter ofte sengetøy, men værst er å trekke på langermet pysj og bukse hele året. Dette for å uugå autosmitte bl.a. på bena. Jeg spiser hvitløk daglig for å presse ut midd/egg. Da jeg leste innlegget i ABC nyheter pustet jeg lettet. Jeg har for 14 dager siden behandlet utslett (ikke mye): under arm, under bryst, hø. underarm og legg. Jeg håper du kan hjelpe meg, for livskvaliteten min er ikke særlig bra.

Kvinne 72
Svar

Hei,


Dette høres ut som en veldig stressende situasjon for deg. I og med at du har blitt undersøkt av leger og de ikke har funnet noe, og i og med at jeg ikke har et bilde av utslettet ditt slik at jeg kan vurdere det selv, så lurer jeg på om du har noe som kalles Morgellons basert på hva du forteller meg. Morgellons er en sykdom hvor pasienten føler at noe bor på huden, de kan oppleve at små trådlignende objekter kommer ut av huden, de klør ofte på huden, og de isolerer seg, er deprimerte og føler seg ofte overveldet og trette grunnet den konstante følelsen av at noe er på huden deres. Vi vet ikke hva Morgellons skyldes, det er mye forskning rundt det. Noen tror at dette er en psykisk lidelse, men andre har foreslått at det skyldes en infeksjonsprosess i hudcellene vi ikke forstår enda, og noen mener det er et resultat av flåttbitt. Noen mener også at Morgellons er en slags oppdiktet sykdom. 

Det vi vet er at folk som opplever dette gjør det best hvis de har en lege som hører på dem, tar dem alvorlig, men også kan forsikre pasienten om at de faktisk ikke har noe man kan finne, som feks skabb. Det er også viktig å få behandling for depresjon og angst som ofte følger denne tilstanden. 

Antipsykotika kan hjelpe på noen av symptomene.

I og med at du fremdeles har symptomene etter mye behandling med antiparasitt midler, tror jeg det er lite sannsynlig at du har en parasittsykdom, men iom at du sier du fant perler i badet, kunne man også tenke at du burde undersøkes for innvollsparasitter. Infeksjoner med visse typer innvollsormer kan gi voldsomme hudreaksjoner. Det er godt mulig dette alt har blitt utredet, men jeg ser ikke at du har nevnt det. 

Her er en lenke på engelsk til en artikkel om Morgellons:

https://www.mayoclinic.org/morgellons-disease/art-20044996


Jeg håper du kan finne en lege du kan ha et godt forhold til og som kan hjelpe deg.


Mvh,


Nina Bryhn, MD


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-