Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett lepper

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt ett utslett i ansiktet i 4 måneder. Det kommer om og om igjen. Utslettet befinner seg på leppene og rundt munnen. Det svir, blir rødt og det oppstår masse små blemmer/kuler. Jeg har vært hos lege og fått skrevet ut tabletter og kremer mot forskjølelsesår, men dette hjalp ikke i det hele tatt. Derfor lurer jeg på om du vet hva dette kan være.

Kvinne 17
Svar

Hei,

Det kan være flere årsaker til utslettet på leppene dine. Du har lagt ved bilder som viser at utslettet er relativt uttalt til over- og underleppe med rødhet, hevelse og små vesikler (blemmer). Mest vanlige årsaker til forandringer som kan ligne er lokale infeksjoner, med bakterier, virus, eller sopp, eksem på atopisk bakgrunn, irritativt kontakteksem eller allergisk kontakteksem.  

Er det tatt prøver fra blemmene på leppene dine? Er medisinen du har prøvd ut medisiner mot herpes virus infeksjon? Hvis du er grundig utredet og forsøkt behandlet for herpes virus infeksjon, kan det være at utslettet på leppene dine er et eksem. Om du har/har hatt eksem andre steder på kroppen er diagnosen enda mer sannsynlig. Et slikt eksem kan behandles med inflammasjonshemmende kremer som inneholder kortison eller kalsinevrinhemmer.  

Et irritasjonseksem kommer ved at man til stadighet irriterer området lokalt. Et allergisk kontakteksem kommer ved at man er i kontakt med et produkt som man reagerer allergisk på. Se denne lenken: https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/allergi-mot-leppeprodukter/. Ved langvarig eksem til lepper kan det derfor være aktuelt å utrede for kontaktallergi. Dette gjøres ved en epikutantest (lappetest) hos hudlege. Se denne lenken: https://www.med.uio.no/studier/ressurser/elaring/mediearkiv/Medieserver/prosedyrefilmer/hud/epikutantest.mp4?vrtx=view-as-webpage.

Jeg tror det er lurt å kontakte legen din påny for ny undersøkelse og videre utredning og behandling.  

Håper dette var til hjelp for deg!