Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett kan være fysikalsk elveblest

Spørsmål

Jeg har nevnt dette for legen, og hun har sagt at hun skulle sette seg inn i det. Siden har det ikke blitt nevnt. Jeg har en mistanke om at jeg har systemisk mastocytose Jeg har tidvis ganske kraftige anfall av elveblest. Dette har vart siden jeg var barn. Da jeg var i 30-årsalderen fikk jeg i et slikt anfall et rødbrunt utslett på magen. Det har jeg ennå. Mange små tydelige prikker. Da jeg viste utslettet til legen, trakk han på skuldrene og sa at han ikke hadde sett slikt før. Jeg får også opphovning, kløe og smerter om jeg får trykk på huden og jeg får kraftige reaksjoner på insektsstikk. Jeg får noen ganger elveblest når jeg er ute i kulda. Ofte våkner jeg på natten og klør voldsomt, spesielt på hender, føtter og på ryggen. Hovner opp og får eksemliknende reaksjoner når jeg klør meg. Noen ganger klør/stikker jeg under huden. Og noen ganger hovner jeg opp i armer og ben uten utslett. Jeg tar Telfast, men får allikevel anfall . Jeg sover tidvis veldig dårlig. Våkner etter en til to timer og greier ikke å sovne igjen. Hukommelsen og konsentrasjonen er dårlig. Før hedde jeg glede av lese "kompliserte" bøker, men nå er det vanskelig å lese avisen og lengre tekster. Jeg har tidvis diaré uten noen tilsynelatende årsak. Jeg har også smerter i ledd og muskler, og almenntilstanden er dårlig med feberfølelse og hodepine. Kroppen "dunker". Jeg besvimer veldig lett og svimler voldsomt, spesielt når jeg reiser meg raskt. Har også hjertebank og plutselige smerter i brystet. Jeg har bagatellisert disse symptomene for meg selv, og godtatt at jeg "er slik", men da jeg fikk lese om sykdommen så kunne jeg krysse av på omtrent hele listen. Jeg har aldri funnet noen åpenlys årsak til elveblest-anfallene. Jeg får også en psykisk reaksjon når jeg får disse anfallene, gråter og blir panisk. Er usikker på om du kan hjelpe meg på noen måte, men føler for å "lufte" det for noen. Vennlig hilsen meg.

Kvinne 61
Svar

Hei,

Du opplever plager. Det er utfordrende. Jeg vil forsøke å gå igjennom dem og gi deg noen forslag til hva du kan gjøre videre.

Utslett : Du forteller at siden du var liten har du vært plaget av elveblest. Det høres ut som du har en såkalt fysikalsk elveblest. Fysikalsk elveblest er en type elveblest som trigges av ytre påvirkning som hos deg er trykk og temperatur. Fysikalsk elveblest forekommer ofte sammen med kronisk spontan elveblest.

Elveblest er svært vanlig plage. Det er vanligvis ingen sykdom som ligger til grunn for utvikling av elveblest. Det er ofte forbundet med problemer med stoffskiftet. Ved langvarig og uttalte plager med elveblest vil mange ofte undersøkes med tanke på om det kan være noen underforliggende sykdom, blant annet stoffskiftet. Du opplever også å få en dypere hevelse uten at du ser utslett. Det kan kanskje være det som kalles angioødem. Se disse lenkene: https://nhi.no/sykdommer/hud/rode-hudutslett/elveblest/ og https://www.lommelegen.no/hud/artikkel/elveblest-urtikaria/69000267. Siden 30 årsalderen har du hatt et rødbrunt utslett til magen som du opplever å ha fått etter et elveblest tilfelle. Det er vanskelig å uttale seg om hva dette kan være uten å ha sett utslettet. Er det slik at dette rødbrune utslettet blusser opp i perioder? Psykisk/Nevrologisk: Du besvimer lett og svimler i tillegg har du dårlig konsentrasjon og hukommelse. Ved utslettstilfeller gråter du og blir panisk. Det er ikke uvanlig å bli stresset når utslettet kommer. Besvimelser og svimmelhet er ikke vanlig ved elveblest. Besvimelse er alvorlig og ikke vanlig.Regner med du er blitt undersøkt for besvimelser. Om du ikke er blitt undersøkt for dette er det lurt å kontakte fastlegen for undersøkelse og vurdering mht dette symptomet. Tarm: Du opplever diare. Det er lurt å føre en dagbok over hyppighet og utseende på avføring. Dette vil gjøre det enklere å gi informasjon videre til legen din. Hjertebank og brystsmerter: Hjertebank med brystsmerter bør utredes videre. Det kan være mange årsaker til brystsmerter, alvorlig årsak til brystsmerter må undersøkes.I tillegg har du ledd, muskelsmerter og redusert allmenntilstanden.

Mastocytose er en svært sjelden sykdom. https://nhi.no/sykdommer/sjeldne-tilstander/m/mastcellesykdommer/.

Diagnosen mastocytose stilles etter en grundig samtale og klinisk undersøke og undersøkelse av blodprøver. Med informasjonen du har gitt kan man ikke stille diagnosen mastocytose. Forslag til hva du kan gjøre videre: Du har mange plager og det er lurt å sortere ut hvilke plager som bør utredes først. Jeg tenker det er lurt å kontakte fastlegen din for i første omgang å kartlegge dine besvimelser, brystsmerter/hjertebank og utslettet. Siden du har vært plaget av elveblest så lenge tror jeg det vil være nyttig for deg å kontakte hudlege for undersøkelse og vurdering av elveblest og ditt stasjonære utslett på magen. Da er det lurt å ha med en oversikt (dagbok) over hvor ofte du får utslett og hvor lenge utslettet varer. Det er vanlig å behandle elveblest med antihistaminer, slik som du gjør. Jeg tenker at om man begynner med disse punkten kan det være lettere å nøste opp og se hvilken utredning som er viktig å få igjennom først. Det er lurt å ha tett kontakt med samme fastlege når du har så mange plager.

Håper dette er til hjelp for deg!