Utslett i underlivet

Spørsmål

Hei, jeg har i den siste tiden hatt litt svie i enden av urinrøret altså urinrørsåpningen. Dette har jeg ca hver 4 gang jeg urinerer. Er litt rød rundt urinrørsåpningen og på den ene siden inne i urinrøret ca 3 mm innenfor urinrørsåpningen er det litt mørkt område, hva kan dette være for noe? Kan det være en blodåre eller er det noe som er galt som gjør at det er mørk område inni urinrøret på den venstre side?

Får også fra tid til annen noen røde prikker på penishodet og under forhuden . Det er ikke smerte i disse prikkene og virker som om det har en sammenheng med at jeg får disse prikkene etter jeg har sex med partneren min. Prikkene blir helt borte iløpet av ca 4 dager etter jeg fikk dem. Er dette en sykdom og har det en sammenheng med svien i urinrøret eller er dette bare slitasje?

Har også vært veldig øm på høyre side på kransen av penishodet, er dette normalt?

Syntes også jeg er litt mer rødlig oppe på penishodet enn under ved strengen men har ikke noe smerte, kan det være normalt eller har det også en sammenheng med dette andre?

Er nervøs for at dette kan være noe som er farlig og gå med, var hos min fastlege og tok urinprøve som var negativ på urinveisinfeksjon. Legen ville ikke sende meg til urolog da hvis ikke dette ble verre, tror du dette er farlig og gå med og hva kan alt dette være?

Takk for svar

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Klarer ikke gi deg sikre svar som du sikkert skjønner, men skal prøve å gi best mulig generell informasjon rundt problemet under. Det er mange årsaker som kan gi symptomene du beskriver.

Vanligste årsak til svie ved vannlatning er en betennelse i urinrøret. Det kan skyldes infeksjon eller være en betennelsestilstand. Så det betyr ikke nødvendigvis at det er noe smittsomt. Prøver bør helst tas når man har symptomene. Mest aktuelt er en urinprøve som sendes til dyrkning, sjekke for klamydia og mycoplasma samt en pinneprøve fra huden for å utelukke herpes. Disse prøvene tas for å påvise en eventuell infeksjon, som da kan behandles med antibiotika eller virushemmende medisiner.

Som nevnt finnes det betennelsestilstander som kan gi tilsvarende plager. Vi snakker ofte om uspesifikk uretritt, som betyr en betennelsestilstand der man ikke finner noen infeksjon som årsak. Det kan påvises ved en liten prøve fra urinrøret som man ser på under mikroskop ved timen. Hvis man ser betennelsesceller bekrefter det diagnosen. Det finnes behandling man bruker for det. Ved gjentatte episoder vil man henvises til en urolog som sjekker prostata. En betennelse i prostata kan gi gjentatte episoder over tid med svie ved vannlatning samt utslett ytterst på penishodet.

Jeg klarer ikke gi noe svar på et mørkere parti ved urinrørsåpningen eller ømhet. Her må legen din undersøke området, og hvis det er dypere innover en urolog.

Vanligste årsak til periodevis utslett på penishodet er helt ufarlig irritasjon eller en mild soppinfeksjon. Det varer noen dager og kan oppstå ved samleie. En betennelse i prostata kan også være assosiert med det.

Så hva bør du gjøre?
Hvis plagene er langvarig bør du henvises til en urolog. Her kan legen din henvise deg hvis du gir beskjed dit igjen, eller du kan oppsøke en privat. Da får du et sikrere svar og den bekymringen bort. Hvis man finner en årsak vil man også kunne sette opp en plan for behandling.

Håper svaret var til hjelp!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-