Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett i lysken

Spørsmål

Hei! Hva kan dette være. Har vært hos hudlege. Tatt prøver. Prøvene ga ikke noe fornuftig svar. Bildet viser slik det ser ut øverst i skrittet på begge sider og bakover i rumpa. Mvh

Mann 59
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Jeg klarer ikke få noe sikre svar utfra bildet. Kan dele litt generell informasjon om vanlige årsaker til utslett i skrittet, og fremgangsmåte for å få det sjekket. 


ÅRSAK

Den vanligste årsaken er en infeksjon. Det være seg enten en soppinfeksjon (tinea cruris) eller en bakterieinfeksjon (erythrasma). Disse ses som rødhet og misfarging av huden, ledsaget av noe kløe. Det strekker seg ofte bakover mot rumpa. Det finnes også hudsykdommer som kan gi et liknende utslettt. Vanligst av disse er psoraisis. Invers type psoriasis kan gi et langvarig utslett i lyskene. 


UTREDNING

Jeg skjønner du har vært hos hudlege. Hør gjerne der igjen om årsak som er mistenkt. Vanlige prøver er en sopprøve. For å utelukke en bakterieinfeksjon kan man lyse på huden med et UV lys (Woods lampe) på timen. Skulle man ikke finne årsak ved disse testene vil man vurdere å ta en liten hudprøve (biopsi). 


Så hva bør du gjøre?

Ta en telefon til hudlegekontoret du har vært hos. Er man usikker på diagnosen kan du sikkert få en kontrolltime der for videre undersøkelser og planlegging av behandlingen.