Utslett i huden

Spørsmål

Har et utslett på huden (mage, albuer og fingre/hender) som er rødt, klør og kommer på nesten akkurat samme plass. Føler det kommer delvis av stress. Blir verre av sol og bedre med avkjøling, lindrer værtfall kløe. Starter som en prikk som klør, så blir det flere røde prikker som til slutt samler seg sammen til en stor "blemme". Ingen veske eller sår, bare kløe og delvis tørr hud. Har vært til lege/biopsi og de fant ingenting. Det kommer ca 3-4 ganger i året og kan vare fra 2 uker til 3 måneder. Blir verre om jeg klør på det og får støt/kommer borti det med slag. Spesielt når det kommer på albuer og fingre som kommer borti det meste. Blir delvis lilla/brunt når utslettet er på vei bort. Bruker kortisonsalve som jeg fikk av lege, men hjelper delvis bare på kløe. Utslettet kom for ca 4 år siden og klarer ikke å se noe utløsende faktor untatt noe stress.

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt og bilder fra hendene. Som du skjønner er det vanskelig å gi sikre svar, men jeg før i første omgang tanker til 2 tilstander legen din og du kan vurdere. 


1. Vesikuløst eksem (pomfolyx) er relativt vanlig. Det utløses ofte av varme og stress. Typisk er at man får "episoder" som begynner med blemmer (ofte på fingre) som klør. Etter noen dager sprekker det, og det dannes tørr hud som gror i løpet av noen uker. Det kan komme anfallsvis slik du beskriver. Diagnosen stilles klinisk (ved undersøkelse av huden), og helst når du har utlsettet hos en hudlege. En bør ta en allergitest (lappetest) for å utelukke en ytre kontaktallergi. 


https://www.dermnetnz.org/topics/vesicular-hand-dermatitis/


2. Herpes er en mulig årsak til et blemmete utslett som kommer gjentatte ganger på samme plass. Diagnosen her er ganske enkel. En bør ta en pensel (pinneprøve) fra området når man har et utbrudd (helst fra en blemme). Det kan gjøres hos fastlegen. 


3. En tredje mindre sannsynlig mulighet er en tilstand som heter erythema multiforme. Her får man et blemmeliknende utslett på områder slik du beskriver (spesielt hender). Noen får det gjentatte ganger, og spesielt på hendene. 


Så hva bør du gjøre? 

I en ideel verden bør en hudlege se deg neste gang du har en slik episode. En vil da kunne ta nødvendige prøver for å få stilt diagnosen med sikkerhet. Les mer om tilstandene over på nett. Det finnes behandling for alle, så i første omgang bør fokus være å få stilt en sikker diagnose. Håper svaret var til hjelp! Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-