Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett i ansiktet

Spørsmål

Hei. Jeg plages av utslett i ansiktet (i dag ogsåi pannen) Det har vedvart i flere uker, og det virker som det er av og på. Det er alltid litt utslett i kinnene hele tiden, men noen ganger er det akkurat som om det blusser opp på en måte ..? Da blir det raskt veldig rødt, veldig varmt og får en sviende/brennende følelse. I dag våknet jeg med dette. Det er rødt, svir/brenner, og føles hovent. Det er antydning til bittelitt kløe, men vil i grunn ikke si at det klør egentlig. Det svir /brenner mest. Jeg har ikke dette utslettet andre steder på kroppen. Har ikke brukt nye kremer eller produkter på huden. Ikke benyttet sminke heller. Det eneste jeg har smurt med den siste tiden er Natusan babysalve som er uten parfyme eller parabener. Føler denne kanskje lindrer litt. Kalde omslag på huden føles lindrende, men gjør ingenting med selve utslettet. Jeg har i tillegg hatt diffuse smerter i hendene mine, typ fingre og overside hånd. Dette på begge sider. Smertene har vært brennende og stikkende. Jeg har derfor tenkt på lupus?? Men samtidig har båret på barnet mitt og tenkt plagene med hendene også kanskje kan skyldes overbelastning.. hendene mine er ok for øyeblikket. Jeg legger ved noen bilderav ansiktet mitt slik det såg ut når jeg våknet i dag. Håper du kan gi meg noen svar/pekepinn på hva dette kan være og hva jeg burde gjøre fremover. Burde jeg henvises noen plass, noen tips til å lindre? Er dette noe skummelt? Mvh

Kvinne 33
Svar

Hei,

Utslettet ditt, slik du beskriver det og slik det ser ut på vedlagte bilder, kan passe med en hudsykdom som heter rosacea. Dette er en vanlig hudsykdom som gir rødhet og kviselignende utslett i ansiktet. Noen opplever utslettet som sviende og brennende, noen opplever en viss grad av kløe. Dine plager med at det svir og brenner mest samt at utslettet er litt av og på gjør at jeg synes det virker som rosacea. Du nevner lupus. Lupus er en sjelden sykdom. Utslettet er ofte lokalisert til ansikt og blir beskrevet som sommerfugl-lignende. Det er ofte relativt uttalt og stasjonært. Jeg synes derfor at lupus er mindre sannsynlig diagnose. Se lenke: https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/ulike-muskelsykdommer/systemisk-lupus-erytematosus/. ;


Det finnes forskjellige typer rosacea.  En type rosacea som kan passe med dine plager er den som kalles subtype 1: Erytematøs teleangiektatisk rosacea. Rosacea kan være ganske plagsom og påvirke livskvaliteten. Se disse lenkene: https://nhi.no/sykdommer/hud/pussholdig-utslett-ekskl-akne/rosacea/ og https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/rosacea---en-folkesykdom/68996246.


Rosacea har noen triggere. Hva som er triggere hos den enkelte varierer. Vanlige triggere ved rosacea er eksempelvis: Soleksponering, temperaturendringer, fysisk aktivitet, kaffe, te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddere, muggoster. Fuktighetskremer og hudpleieprodukter kan hos noen også være triggere. Det er lurt å ha kjennskap til disse triggere slik at du kan unngå å eksponere deg eller forebygge utbrudd. 


Hvis rødheten plager deg, kan du på apoteket finne kremer som inneholder litt grønt pigment som kan skjule rødheten. Her må du prøve deg frem. Det finnes flere forskjellige medisinske kremer mot rosacea. Rødheten din vil muligens kunne behandles med en krem som inneholder brimonidin. Brimonidin påvirker de overfladiske karene slik at de trekker seg sammen. Brimonidin er reseptbelagt. 

Hvis plagene vedvarer og/eller blir mer uttalte eller du får økende leddplager bør du oppsøke legen din for vurdering. 


Håper dette var til hjelp for deg!