Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett i ansiktet som ikke går tilbake, kan det være perioral dermatitt?

Spørsmål

Hei! Jeg skriver dette i et veldig tungt øyeblikk for meg, hvor jeg føler meg helt desperat og rådvill. Min perioral dermatitt har igjen kommet tilbake etter to isotretinoin-kurer på 6 måneder hver. Begge kurene har jeg tatt ila. de to siste årene. (20 mg hver dag) Tidligere har jeg prøvd antibiotika, både Tetracyclin og Doxycylin, men med samme utfall - det kommer tilbake med en gang jeg slutter. Av kremer har jeg prøvd Rozex, Finacea Gel, Elidel, svovel-krem (Elixir), Soolantra, sink-salve. Jeg har hatt utslettet i litt over 2 år. Det klør og svir. Jeg har gått på isotretinoin-kur 3 ganger før, men da for kviser. Kvisene har jeg ikke fått tilbake. Hudlegene som skrev ut isotretinoin for min perioral dermatitt var helt sikker på at dette skulle ta knekken på det. Men i år som i fjor, kom utslettet sakte men sikkert tilbake ca. 20-30 dager etter jeg sluttet på isotretinoin. Hadde også noen utbrudd på selve kuren. Jeg bruker ingen fuktighetskremer eller renser. Jeg er ikke utsatt for vær eller omstendigheter som tilsier at jeg skal få utslettet. Jeg er lite i sola. Hvis jeg er i sola bruker jeg solkrem. Men av solkrem får jeg også utbrudd. Når det kommer til stress, har jeg blitt helt paranoid ovenfor enhver stressrelatert følelse fordi jeg er redd for at det skal trigge utslettet. Det har rett og slett ødelagt meg helt psykisk. Er det sånn at ingenting vil fungere på meg? Sist gang ble jeg rådet til å gå lenger på tablettene. Jeg gikk på de i 6 mnd. til. Og utslettet vender tilbake bare snaue 3-4 uker etter endt kur. Hva er det som kan være feil med huden min? Hva skal jeg gjøre?

Mann 24
Svar

Hei,


Jeg forstår at du er fortvilet når plagene har vedvart så lenge og du har forsøkt så mye behandling uten å bli bedre! Du har vært plaget av hudsykdommen i to år. Bildet du har lagt ved viser et utslett lokalisert i området rundt munn og nese med områder med rødhet og kviselignende utslett. 

Tidligere har du hatt akne (kviser) som du har fått behandling med isotretinoin for. For din nåværende hudsykdom har du gjennomgått behandling med to omganger med isotretinoin (hver på seks måneder) og antibiotikatabletter (doksysyklin og lymesyklin). I begge tilfeller forteller du at du opplevde oppbluss av hudsykdommen kort tid etter avsluttet tablettkur.

I tillegg har du forsøkt flere kremer: Rozex (metronidazol), Finacea Gel (azelainsyre), Elidel (pimecrolimus), svovel-krem, Soolantra (ivermectin), sink-salve. Du skriver ikke noe om hvor lenge du har brukt disse og om du har opplevd noe effekt av kremene. 

Du forsøker å unngå mulige triggere som soleksponering (du skriver ar du er lite i solen og/eller bruker solkrem ved eksponering), stress og vær. Du nevner også at solkrem trigger utslettet ditt og at du psykisk er påvirket av utslett-tilstanden.


Jeg vil først skrive litt om diagnosen som du nevner, perioral dermatitt, og en annen hudsykdom, rosacea. Til slutt vil jeg besvare spørsmålene dine. 


Perioral dermatitt er en utfordrende tilstand siden mange opplever tilbakevendende plager. Årsaken til dette er vanligvis at man utsetter seg for triggere til sykdommen. Det er en del triggere til perioral dermatitt vanligst er kortisonkremer/-spray/-dråper som brukes til hud, nese, øyne, samt fuktighetskremer, sminke, stress mv. 

En sykdom som kan ligne perioral dermatitt er rosacea. Rosacea er en vanlig hudsykdom,  for mange er dette en krevende hudsykdom da den kan ha et kronisk forløp. Rosacea har, som perioral dermatitt, en del triggere som det er viktig å være klar over for å unngå oppbluss av sykdommen. Kjente triggere er sol, temperatur,  fysisk aktivitet, varme drikker som kaffe og te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddere og sterke muggoster. Sol er en spesielt kjent trigger. 


Jeg nevner disse to hudsykdommene fordi: 1). Jeg ser at behandlingen du har fått både er for perioral dermatitt og for rosacea. 2). Utslettet ditt har et kronisk preg og som påpekt over har rosacea vanligvis et mer kronisk preg enn perioral dermatitt. Har noen nevnt rosacea som diagnose for deg? Det kan også være at du har begge tilstandene. 


Perioral dermatitt og rosacea behandles noe forskjellig. Det som er likt for begge er å unngå de mulige triggere. Så spesielt for de to sykdommene. 

Perioral dermatitt: Lokalbehandling med pimecrolimus (Elidel) eller metronidazol (Rosex). Ved mer uttalt sykdom brukes tetracykliner, som lymecyclin eller doksycyklin.

Rosacea: Lokalbehandling med metronidazol, ivermectin, azelainsyre, topikale vitamin A preparater. Ved mer uttalt sykdom brukes langvarig behandling med lymesyklin, doksycyklin eller minoksidil. Isotretinoin kan forsøkes hos noen. 


Dine spørsmål:

Er det sånn at ingenting vil fungere på meg?

Jeg forstår at du tenker denne tanken når utslettet vender tilbake så raskt. Det er viktig at du holder deg unna alle triggere. Hvis det er slik at du holder deg unna alle triggere, og utslettet likevel kommer tilbake, tenker jeg det er mulig at du har hudsykdommen rosacea og/eller har begge hudsykdommen. Rosacea har, som tidligere nevnt, et litt mer kronisk preg. Da kan det være aktuelt å bruke fast kremer som egnet for rosacea og langvarig behandling (opptil fire måneder) med tetrasyklin.  Dette må ofte gjentas.


Sist gang ble jeg rådet til å gå lenger på tablettene. Jeg gikk på de i 6 mnd. til. Og utslettet vender tilbake bare snaue 3-4 uker etter endt kur. Jeg forstår at du blir fortvilet av dette. Er det slik at du brukte kremer sammen med tablettbehandlingen? Det er ofte viktig å bruke kremene parallelt. 


Hva er det som kan være feil med huden min? 

Hvis det er slik at du holder deg unna alle de nevnte triggere for perioral dermatitt, kan det være at du har hudsykdommen rosacea i tillegg. Rosacea er svært vanlig. Rosacea har et kronisk preg og vil kreve daglig behandling med kremer og i perioder tablettbehandling. I tillegg er det viktig å unngå triggere.


Hva skal jeg gjøre?

Som jeg tidligere har nevnt må du unngå triggere. Lokalbehandling med kremer for din diagnose må gjennomføres daglig. 

På bakgrunn av det du skriver er det ikke opplagt for meg hvilken hudsykdom du har. Det er viktig for deg å få riktig diagnose.  Du har konsultert lege flere ganger for dette, og det fremstår som flere har vært inne i bildet. Det kan være fordel om du forholder deg til samme lege over en periode for å sikre kontinuitet. Da blir det forhåpentligvis lettere å komme frem til en behandling som kan fungere for deg fremover. Perioral dermatitt og rosacea har veldig likt uttrykk, men behandles litt forskjellig.


Håper dette var til noe hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!