image: Utslett i ansiktet - kan det være luftbåren kontaktallergi

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett i ansiktet - kan det være luftbåren kontaktallergi

Spørsmål

Eg har fått utslett i ansiktet. Hadde litt før, kanskje i 14 dager, men det har auka masse dei tre-fire siste dagane. Lurer på kva dette kan vere. Legg ved nokre bilder av ansiktet og det stoffet eg jobba med dei tre siste dagane. Brukte hansker då eg knadde ut dette stoffet. Då det var herda, slipa eg ned med pussemaskin. Då var det litt støv.

Er det noko eg kan smøre på eller innta mot dette??

Mann 71
Svar

Hei,

Du har utviklet et uttalt utslett som du kan se i sammenheng med arbeid med blant annet epoxy. Det kan hende at utslettet ditt er et kontaktallergisk utslett.

Epoxy er et materiale som kan gi luftbåren kontaktallergi. Det betyr at det, i forbindelse med arbeidet, kommer små partikler av epoxy i luften. Partiklene kommer i kontakt med huden i ansiktet og fører til utslett.

Diagnosen stilles utfra sykehistorien, hvordan utslettet ser ut og etter testing for allergi mot materialet. Testingen foregår hos hudlege ved at det legges en standard epikutantest, ofte kalt lappetest. En standard epikutantest inneholder de stoffene det er vanligst å reagerer allergisk på, epoxy inngår i denne serien. Testen legges vanligvis på ryggen og tas av etter 48 timer. Etter 72 timer vil legen undersøke huden og se om det er noen positive reaksjoner.

Behandlingen av utslettet gjøres med kortisonsalver/kremer i en periode. I tillegg er det nyttig å smøre med fuktighetskrem. Fuktighetskrem kan du kjøpe på apoteket og kortisonkremer skrives ut av lege. Du bør derfor ta kontakt med fastlegen for å vurdere å starte opp behandling. Fastlegen kan vurdere om det er aktuelt å henvise for testing for kontaktallergi.

Håper dette var til hjelp! Ønsker deg god bedring!

Illustrasjonsbilde: Doralin Samuel Tunas / Shutterstock / NTB