Utslett hos barn

Spørsmål

Spørsmål rundt utslett på jente 18 mnd, hva kan dette være? Fastlege usikker og vil ikke iverksette noe.

Kvinne 1

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Det er en lang rekke ulike utslett som kan oppstå. De aller fleste utslett er helt harmløse og kortvarige. Vanligste årsak til et utbredt småprikkete utslett som gir lett kløe slik du beskriver er relatert til en ufarlig virusinfeksjon, er midlertidig og en finner sjelden en eksakt forklaring. Det kalles noen ganger Gianotti-Crosti. Det kan virke "dramatisk" ved at mye av huden blir prikkete, men er ikke noe farlig i seg selv. 


https://www.dermnetnz.org/topics/infantile-papular-acrodermatitis/


Det er vanskelig (også for hudleger) å stille en sikker diagnose, og allmenntilstanden vil avgjøre hvorvidt man skal gjøre noen utredning og valg av behandling. En slik reaksjon som nevnt over varer ofte noen uker og går så over helt av seg selv uten å etterlate noen merker. Hvis det er tegn til kløe, ubehag eller feber vil man vurdere eksem og hudinfeksjoner som andre årsaker. 


Så hva bør du gjøre? 

Følg med allmenntilstanden hennes og hvordan utslettet utvikler seg. Alle typer utslett i denne alderen har nytte av en mild fuktighetskrem du kan få fra apotek. Hvis utslettet er kløende kan du høre med fastlegen, og en vil da vurdere eksem som behandles med en kortisonkrem. Hvis dette skulle tilta eller gi henne noen plager, synes jeg fastlegen bør ordne med en vurdering hos en hudlege. Hvis det blusser av (som hos de fleste) er ikke det nødvendig. 


Håper svaret var til hjelp! Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn