Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett hender

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt skabb før for 17 år siden. Nå er jeg litt i tvil om det kanskje er det jeg har. Jeg kan nesten se noen små ganger med der er umulig for meg å være sikker. Alt er full booket nå med Corona viruset så jeg må nesten sende bilder. Vi er 4 hjemme og jeg må hjemmeskole skole min mitt eldste barn mens jeg passer et barnehagebarn. Jeg har ikke lurt i det hele tatt å ta behandlingen uten å være sikker. Jeg kan ikke tenke hvor jeg kunne ha blitt smittet. Jeg sender bilder sammen med meldingen så kan du zoome in. Jeg lurer på om det kan være hand dermatitis pga mye håndvask. Har tatt på litt kortison nå og har ikke vasket oppå hånda siden i går. Jeg har en så lenge bare oppå hendene.

Kvinne 36
Svar
Hei,
Skjønner at det er utfordrende med denne bekymringen.
Bildene du har lagt ved viser bilder av utslett som ikke er svært uttalt.  Det en bildet du har tatt viser utslett som er nuppete og kan passe med forandringer man ser ved eksem. Jeg kan ikke se forandringer som passer bra med skabbganger.
Noen viktige spørsmål: Hvis man har hatt skabb tidligere vil man vanligvis få kløe ganske tidlig i forløpet av at man er smittet. Klør du over all hud? Er kløen svært plagsom? Har noen andre i familien (mannen din barna dine) begynt å klø? Hvis du svarer nei på disse, er det mindre sannsynlig at du har en skabb infeksjon. 
I denne covid 19 pandemien skal vi vaske hendene hyppig. Da er det lett å utvikle utslett. Det er derfor sannsynlig at dette kan være en forklaring på utslettet ditt. Det du kan gjøre er å smøre godt med fuktighetskrem hver gang du vasker hendene og gjerne flere ganger. Om natten kan du smøre godt inn og ha på bomullsvanter evt bomullssokker på hendene. Du må fortsette og vaske hendene som FHI anbefaler. Se denne lenken: https://www.fhi.no/globalassets/dokumenterfiler/trykksaker/handhygiene/handhygiene--handvask-plakat-bokmal-pdf.pdf. ;
Hvis kløen øker på og utslettet brer om seg og andre begynner å klø er det aktuelt å revurdere diagnosen.
Håper dette var til hjelp for deg!