Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett fot

Spørsmål

Hei. Jeg har fått noen underlige små disker under huden på foten, og lurer veldig på hva det kan være? Diskene er omtrent 1mm i diameter, men kan komme opp til 2mm også. De klør veldig og ser ut til å ikke sutte fast til noe sett bort ifra at de sitter rett under et tynt lag med hud. De kan enkelt fjernes med pinsett og vil komme ut som en flat disk så fort huden over er brutt. Fargen er rød i området rundt, og disken selv er av en brunaktig tone. De oppstår ikke alene, men kan komme rett på siden av hverandre, og jeg har ikke funner noen som kommer oppå hverandre. De kommer oftest på undersiden av foten, men denne gang er de på fremsiden, og klør veldig. De er også veldig såre å ta bort selv om de sitter rett under et tynt lag med hud (ville ellers ikke bli kjent, og enda mindre vondt).

Kvinne 26
Svar
Hei,
Bildet du har sendt viser at det er små blemmer, såkalte vesikler. Jeg forstår at det kun er en fot som er påvirket av dette utslettet. Hvis det kun er den ene foten som har dette utslettet, kan det være en soppinfeksjon. Det kan starte med et lokalt utslett som kan trigge en reaksjon i huden som gjør at du får utslett flere steder. For å stille diagnosen kreves det at det tas en skrapeprøve av utslettet hos legen.
Hvis utslettet er tosidig kan det være inflammatorisk hudsykdom som eksem eller psoriasis som kan gi små blemmer til fotsåler. Dette kan behandles med kortisonkrem. 
Se disse lenkene: https://nhi.no/sykdommer/hud/pussholdig-utslett-ekskl-akne/pustulosis-palmoplantaris/, https://www.lommelegen.no/hud/artikkel/pompholyx-dyshydriotisk-eksem/70952061, https://nhi.no/sykdommer/hud/skjellende-utslett-ekskl-eksem-og-psoriasis/fotsopp/
Håper dette var til hjelp!
Hilsen
Teresa