Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Utslett fingertupper

Spørsmål

Har hatt Henoch Schønleins purpura,et par år etterpå hadde jeg GFR på 54 og Kreatinin på 125. Men i juni 2018 var verdiene GFR 81 og Kreatinin 89. Jula 2019 ble jeg veldig slapp og trøtt, krampe i leggene og utkjørt (tung pust) etter bare noen hundre meter med gåing. Bloprøver januar 2020 viste GRF på 42 og Kreatinin på 150. Tok på nytt i april, da var verdiene: GFR 48, Kreatinin 136. Har ikke hatt "likfingre" før, men i et par år har jeg hatt tilbakevendende "sår" på begge tomlene og en del fingertupper. (se bilder) De gror etterhvert, men kommer så tilbake igjen, etterhvert blir det horisontale hakk som kan blø litt. Begynner da med plaster, og etterhvert gror det så og si helt. Men etter et par-tre uker begynner det å komme tilbake igjen. Dette har pågaått i et par år. Jeg er redd det skal være systemisk sklereose!?? Kan det være det? Eller limited cutaneous systemic sclerosis? Digital ulcers? Eller.....??

Mann 62
Svar

Hei,

Ut fra bildene og beskrivelsen din kan forandringene til fingertuppene dine passe med flere forskjellige hudsykdommer. Jeg synes ikke forandringene er typiske for systemisk sklerose, kutan sklerose eller digital ulcers, og tror ikke forandringene har sammenheng med nyrefunksjonen din. Jeg synes forandringen kan passe mest med psoriasis eller håndeksem, best med et håndeksem. Se denne lenken. Det er flere årsaker til håndeksem. Triggere kan være irritative eller allergener. En vanlig irritativ trigger er vann. Det å vaske hendene ofte og lenge, er en veldig vanlig trigger. Det er derfor viktig med gode vaskerutiner som er skånsomme for hendene. Ved kronisk håndeksem er det viktig å vurdere om man kan ha en allergi mot noe man er i kontakt med, en såkalt kontaktallergi. En utredning for kontaktallergi gjøres hos hudlege med “lappetester”. Se denne lenken.

Behandling av håndeksem er å unngå triggere, styrke huden ved bruk av fuktighetskremer og behandle det aktive eksemet (utslettet med rødhet og blemmer) med reseptbelagte  kremer som demper eksemet. Det å unngå triggere er viktig. Du må behandle hendene forsiktig! Bruk hansker når du går ut og når du utfører arbeid med hendene. Har du på deg gummi- eller plasthansker i over 5 minutter må du bruke bomullshansker under. 

Fuktighetskremer må du bruker flere ganger daglig. Det er veldig lurt å gjøre som du har gjort med å legge plaster over sprekkdannelsen til fingertuppene. Du kan prøve ut et plaster som kan ligge på lenge som for eksempel compeed. Hvis ikke denne behandlingen er nok, bør du oppsøke lege eller hudlege for  vurdering og behandling.

Håper dette var til hjelp for deg!