Utslett av ukjent årsak

Spørsmål

Hei! Jeg er plaget med utslett som startet for drøye 6 år siden(etter fødsel). Det er ringformet,opphøyede "nupper" som er hvite/området blir svakt rødlig, og de klør ikke. Det startet med ett merke rundt kneleddet.Nå har det spredt seg nedover begge leggene/særdeles store rundt anklene, på begge armer og midje.Har vært hos to spesialister men de kom til ulike svar,insektstikk/betennelse i bindevevet. Har prøved lysbehandling og dermovat krem(holder de minste flekkene i sjakk). Dette plager meg veldig siden det ikke er spesielt pent men mest fordi jeg ikke vet hva det kommer av. Håper noen kan gi meg en god forklaring.Andre symptomer ved siden av er trøtthet/slapphet, dårligere syn og balanse.

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg forstår meget godt at du prøver å finne svar på hva dette kan være, spesielt når du ikke har fått god hjelp så langt.
Imidlertid er det med hudsykdommer antagelig det som er vanskeligst å si noe fornuftig om pr internett, da diagnostikken baserer seg i all vesentlighet på at legen får se utslettet med egne øyne, og derved kunne danne seg en mening om hva det er. I andre tilfeller må der taes prøver av utslettet for å se etter sopp m.v.

Jeg er meget redd for at du blir skuffet over svaret du får her og nå, for jeg kan ikke gi deg noen diagnose ut fra de opplysningene du gir, og som sagt uten å få se utslettet selv.

Jeg kan imidlertid gi deg noen råd:
Hvis du har hatt det i hele 6 år, uten å bli kvitt det, og bare har vært undersøkt av hudspesialist 2 ganger, NB uten at dette førte til bedring, så er det helt klart at tiden er moden for at du blir undersøkt påny.
Når behandlingen som foreslåes ikke virker, kan det ofte tyde på at diagnosen som er blitt, ikke er korrekt, og derfor må diagnosen revurderes.
Enten kan du bli henvist til en ny hudlege (husk "fritt sykehusvalg" i Norge) eller du kan bli henvist tilbake til den hudlegen du var hos sist, slik at denne legen får informasjon om at behandlingen han/hun foreslo, ikke virket. Denne nye informasjonen vil hjelpe hudlegen videre til å "tenke påny" og forhåpentligvis da ha større mulighet til å komme til en korrekt diagnose og riktig behandling for deg.

Diagnosen "insektsstikk" må jo ihvertfall være aldeles riv ruskende gal, da man ikke går med utslett i 6 år etter insektsbitt.
Den andre "betennelse i bindevevet", vet jeg ikke hva er for noe og har aldri hørt om. Vet ikke om det er noe som heter det engang, så enten er det noe legen har sagt i mangel av noe annet fornuftig,:)) eller så kan det være noe som har blitt misforstått i kommunikasjonen mellom deg og legen. Ikke vet jeg.

At du i tillegg er plaget med trøtthet/slapphet, dårligere syn og balanse, behøver ikke ha noe som helst med utslettet å gjøre. Det er såkalte "uspesifikke symptomer" som ikke taler i retning av en spesiell sykdom, men som man kan se ved et vell av forskjellige tilstander, og det behøver forøvrig heller ikke være noe sykdom som ligger bak. Dette synes jeg ihvertfall du skal få utredet hos din fastlege.

Jeg beklager at du kanskje ikke ble så mye klokere av dette, men jeg håper at du kan gå videre med det på den måten jeg har beskrevet, og forhåpentligvis finne en forklaring og en løsning.
Ønsker deg all mulig lykke til med det !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-