Utslett, after og hodepine

Spørsmål

Heisann!
Sønnen min på 10 år har diverse plager.
Det startet i 8 års alderen, først hadde han en smerte full hevelse på venstre brystkasse, en hard litt rød knute, vi fikk time til legen, men innen denne timen var knuten borte, og han hadde fått veldig vondt i ett kne. Det ble tatt div. reumatologiske prøver uten noe spesifikt resultat.En tid etter oppsto ett utslett, lett rødlig, og litt tørt skjellende på venstre brystkasse, og plutselig var hele kroppen full av bitte små blodutredelser.
Var på sykehuset men fikk målt normale trombocytter osv.
Det gikk etter en tid tilbake, så ble han full av røde, tørre, lett flassende utslett, og vi dro på ny til legen, fikk da /påvist/ pityriasis rosea, hvor det utslettet på brystkassen ble antatt å være primærmedaljong, men denne hadde han jo i lang tid før resten av utslettet dukket opp. Han er fortsatt ikke kvitt primærmedaljongen, nå nesten 2 år senere, var til hudlege, fikk da påvist svært tørr, flassende hud, men de stusset ved primærmedaljongen.
Utover dette er han mye plaget med akutt innsettende hodepine, og mye plaget av såkalte after.
Nå idag er han hjemme fra skolen på 4dagen, startet med hodepin, kvalme, brekninger.Idag er tungen full av after, lukter stygt av munnen, hoven nedover halsen, men ikke puss på mandlene, men tydelig hes.Idag er huden veldig tørr og flassende, og full av disse små bloduttredelsene igjen!
Formen er bedre enn de forutgående dagene, ikke feber eller spesielt redusert almenntilstand.
After har han i perioder, og da ganske mange, har også klaget over noen kviselignende utslett på tiss/pung i perioder, kun ett om gangen.
Jeg lurer svært på om alt dette kan henge sammen å gi noen forklaring.
Utover dette er han en frisk aktiv gutt, har vært frisk bortsett fra noen halsbetennelser, 1,lungebetennelse, og 1. episode med flegmone i ansiktet rundt øyet.

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Som dere sikkert vet er pityriasis rosea en selvbegrensende og ufarlig hudsykdom, den varer sjelden mer enn 1/2 år, men hos ca 3% ser man at det kan dukke opp senere. Om dette har vært pityriasis rosea er vanskelig for meg å si ettersom spesielt hudsykdommer krever at man har mulighet til selv å se utslettet for å bedømme det. Det er vanligvis symmetrisk, dvs at det sitter på begge sider av kroppen. Dere virker imidlertid å være i gode hender, dere har en lege som tar dere på alvor, og har fått utredning hos spesialister uten at man har konkludert med at noe annet enn pityriasis rosea er sannsynlig. Dette er bra i og med at sykdommen som nevt er ufarlig og selvbegrensende selv om det hos enkelte kan ta noe tid. Råd for behandling:
Unngå mye eller sterk såpe
Unngå overdreven dusjing
Det kan være lurt å smøre seg med fuktighetskrem
Kløe kan behandles med antihistaminer (reisesyketabletter)
Ved tørr, skjellende hud kan du forsøke å smøre deg med salisylsyre i vaselin eller olje
Naturlig sollys kan virke gunstig, og lysbehandling kan dempe kløe.

Det hender at man tar en vevsprøve av utslett man er usikker på. En slik prøve vil analyseres i mikroskop, og man vil se hvilke reaksjon som har forårsaket utslettet. Dette krever imidlertid lokalbedøvelse, og utsettes ofte lenge hos barn da de opplever det mer traumatisk enn voksne.

Akutt innsettende hodepine og kvalme kan representere alt fra infeksjonssykdommer (hodepine opptrer jo ofte ved vanlige forkjølelser, magesjau etc), migrene (typiske symptomer er ensidig, pulserende, skarp og kraftig hodepine, ofte ledsaget av lyd/lysskyhet, kvalme og oppkast) til psykiske fenomener (barn kroppsliggjør ofte psykiske utfordringer som skolevansker, krangling mellom foreldre etc). Dersom han er ofte plaget med dette bør han undersøkes av lege da en grundig sykehistorie og god undersøkelse kan hjelpe dere nærmere en årsak. Jeg tror imidlertid det er svært lite sannsynlig at dette har noe som helst med utslettet eller aftene å gjøre.

After er tilbakevendende runde til ovale, overflatiske, myke, gulhvite blemmer eller sår på tungen, i ganen, i munngulvet, på innsiden av kinnene eller leppene. Typisk debuterer sårene i barndommen hos pasienter der gjerne flere i familien har gjentatte episoder med after, og tilstanden synes å klinge av etter 20-årsalderen. Årsaken til after er ukjent. Tilstanden forekommer hyppigere i enkelte familier, noe som kan tyde på både arvelig og miljømessig sammenheng. Tilstanden kan muligens skyldes en virusinfeksjon. Men hos de aller fleste finner man ingen underliggende forklaring på at de utvikler after. Lokale skader og stress er antatt å kunne være utløsende faktorer.

Tilstanden er i noen tilfeller forbundet med kroniske sykdommer som Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, cøliaki. Noen studier tyder på at tilstanden er forbundet med lave verdier av jern, vitamin B12 og folsyre, mens andre studier ikke kan bekrefte det.

Jeg tror som sagt ikke din sønns plager har noen videre sammenheng, de er vanlige plager som mange opplever uavhengig av hverandre. Dersom han skulle bli tiltakende plaget av hodepine bør dere imidlertid få dette undersøkt hos legen.

Håper svaret var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-