Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørt, kløende utslett i ansiktet

Spørsmål

Hei! I nesten to år har jeg vært plaget med utslett i ansiktet. Først virket det bare som en liten, tørr, kløende flekk midt på kinnet, og jeg prøvde å smøre så godt jeg kunne med fuktighetskrem for tørr hud. Det kan nevnes at jeg i denne perioden vasket ansiktet med mild håndsåpe, typ Neutral, og brukte en mild håndkrem i ansiktet; Organic Circle, for å spare penger. Vinteren tiltok utslettet, og spredte seg utover hele høyre kinn. Tidvis blusset det også opp over hele pannen og litt på venstre kinn. Det er rødt, med bittesmå hvite pustuler i porene (se vedlagte bilder). Det kiler og klør en god del. Flasser av når jeg tørker ansiktet etter vask. Provoseres litt av veldig varmt vann (dusjen) og kulde (minusgrader) med vind. Sol virker ikke å være noe problem. Å ofte skifte putetrekk hjelper faktisk litt på utslettet. I januar i år gikk jeg til hudlege og fikk først Finacea. Det fungerte ikke, snarere tvert i mot. Jeg ble også anbefalt å bruke produktene Toleriane fra La Roche Posay, men da ble huden veldig oljete. Så i april fikk jeg resept på Rosex og Elidel. De skulle brukes sammen 1-2 ganger til dagen. Jeg begynte å vaske ansiktet med Decubal og bruke Actinica solkrem som fuktighetskrem, etter anbefaling fra hudlegen. Det hjalp, og symptomene avtok i løpet av ei ukes tid. Porene tømtes og var store i en periode. Huden ble ganske fin etter noen uker, men jeg kunne fortsatt se at den var litt ruglete. I sommer, etter 3 måneder, prøvde jeg å slutte med Rosex og Elidel, da det er anbefalt, men da kom utslettet tilbake etter to dager. Jeg fortsatte da med kremene, og i dag, etter 6 måneder, så kommer det tilbake igjen så snart jeg avslutter behandlingen. Legen gav beskjed om at neste steg var Metronidazol i tablettform over lengre tid. Jeg er skeptisk til dette, og redd for bivirkninger, da jeg har hatt veldig mye problemer med mage/tarm. Hva tror du dette utslettet er? Og har du noen tips til andre produkter jeg kan prøve? Tusen takk!

Kvinne 38
Svar

Hei,


Utslettet ditt kan passe med en hudsykdom som heter rosacea. Dette er en vanlig hudsykdom som gir rødhet og kviselignende utslett til ansiktet. Det finnes forskjellige typer rosacea.  Rosacea rammer ofte kvinner i 30-50 års alderen. Rosacea kan være ganske plagsom og påvirke livskvaliteten.


Rosacea har mange triggere. Det er lurt å ha kjennskap til disse triggere slik at du kan unngå eller forbygge utbrudd. Hva som er triggere hos den enkelte varierer. Du nevner at temperatur og vinder triggere hos deg. Hos de aller fleste med rosacea er solen viktig trigger, derfor anbefales det bruk av solkrem høy solfaktor. Du nevner at du ble bedre da du brukte Actinica solkrem (sammen med andre medisinske kremer), det kan derfor hende at sol kan være en viss trigger hos deg. Kortisonkremerkan være en trigger faktor. Kremen Pigmanorm inneholder kortison og kan være en trigger. Andre kjente triggere er endring av temperatur, fysisk aktivitet, kaffe, te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddereog muggoster. Fuktighetskremer og hudpleieprodukter kan hos noen også være triggere. Det kan være tidkrevende å finne riktig hudpleie som fungerer. Du kan finne kremer på apoteket som inneholder litt grønt pigmentsom kan skjule rødheten. Her må du prøve deg frem.


Det finnes flere forskjellige medisinske kremer mot rosacea. Du har opplevd effekt av Rozex (metronidazol) og Elidel (pimekrolimus). Det finnes mange flere medisinske kremer man kan forsøke lokalt som også kan ha effekt som  inneholder ivermektin og azelainsyre. Du har forsøkt azelainsyre i kremen Finacea. 


Tablettbehandling av rosacea gis ved manglende effekt og kontroll på sykdommen ved lokalbehandling. Anibiotikapreparater som doxylin, tetrasyklin og lymesyklin er de vanligste å forsøke. 

Du kan lese mer om rosacea på https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/rosacea---en-folkesykdom/68996246.


Håper dette var til hjelp for deg! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-