Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørre pigmentflekker rundt armhulen - mulig postinflammatorisk hyperpigmentering eller pityriasis versikolor

Spørsmål

Har hatt noen brune flekker, liknende på pigmentflekker. De er veldig tørr, men de er ikke vond eller den slags. Har du noe salve eller liknende jeg kan bruke for og bli kvitt dem? Har det under begge armene.

Mann 20
Svar

Hei,


Du har lagt ved bilder som viser ganske uttalt med pigment rundt armhulen din. Huden midt i armhulen ser upåvirket ut.  Du lurer på hvordan du skal behandle dette. For å rådgi deg rett mht behandling er det viktig å ha en riktig diagnose. Det er vanskelig å stille diagnose utfra informasjonen du har gitt meg. Men jeg har noen tanker rundt mulige diagnoser:

- Postinflammatorisk hyperpigmentering, dette er økt pigmentering etter et eksem. Dette vil forsvinne gradvis samtidig som eksemet roer seg. 

- Pityriasis versikolor er en vanlig hudsykdom som er et utslett man ser er forbundet med en sopp som inngår i vår normale hudflora: mallassezia furfur

- Erytrasma, som er en lavgradig hudinfeksjon som kan gi økt pigmentering hos noen.

- Acanthosis nigigricans som er en hudsykdom som er ganske vanlig, gir mørkt utslett til armhuler. 


Jeg tenker at  postinflammatorisk hyperpigmentering er mest sannsynlig forklaring på dine plager. Det kommer for eksempel etter bruk av deodorant som har ført til irritasjon. Flere deodoranter inneholder aluminium som kan irritere huden direkte. Tenker derfor at du kan se over deodoranter og ta bort de som inneholder aluminium. I tillegg bør du smøre huden med fuktighetskrem

Det er også en mulighet at forandringen skyldes pityriasis versikolor, dette kan behandles ved å bruke en kroppssjampo med ketokonazol i dusjen. Det vil kunne hjelpe om forandringene skyldes malassezia furfur.


Ville derfor forsøkt å behandle for disse to diagnosene. Håper ved å forsøke dette at tilstanden roer seg. Hvis ingen bedring etter 4-6 uker er det lurt å kontakte hudlege eller legen din. 

Håper dette er til hjelp! Ønsker deg god bedring!