Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørre ben og stygge negler - psoriasis eller sopp

Spørsmål

Hei. Var hos fotpleier forleden og hun sa at hun mistenker psoriasis på bena mine. Har hatt tørre ben så lenge jeg kan huske og hatt "stygge negler" siden jeg var gravid for to-tre år siden, men valgte da å ikke gjøre noe med det pga en skal være forsiktig med medisiner i den sammenheng. Har selv trodd det bare var sopp. Var hos min allmennlege og han sa også det så ut som sopp men gjorde ikke noe mer med det. Er det sopp eller kan det være psoriasis? Hva bør jeg gjøre for å bli kvitt det? Det røde på benet kan klø veldig til tider, spesielt når det er varmt i været og neglene kan gjøre vondt i starten når de begynner å "løsne" /bli gule.

Kvinne 28
Svar

Hei,


Jeg forstår at du lurer når du hører at hudplagene dine kan være forskjellige sykdommer!


Sopp eller psoriasis

Bildet du har lagt ved viser rødhet og flassing til foten din. En del av neglene er endret med fortykning.

Psoriasis og fot-/neglsopp kan noen ganger være vanskelig å skille fra hverandre ved vanlig undersøkelse. En undersøkelse av hudavskrap eller neglavskrap vil kunne gi sikker informasjon om det dreier seg om en infeksjon med sopp. Hvis soppprøven er negativ er det mer sannsynlig at forandringene dreier seg om psoriasis.


Informasjon i sykehistorien er også viktig når man skal skille de to sykdommene. Ved psoriasis vil det vanligvis være utslett andre steder til kroppen, for eksempel til albuespisser og hodebunn. Ved soppinfeksjon til føtter/negler er det ofte slik at utslettet i starten kun var til en fot. 


Hva bør du gjøre for å bli kvitt det?

Det er viktig å få endelig diagnose og behandle deretter. Hvis fastlegen din mistenker at det er sopp er det lurt å ta kontakt med legen igjen og fortelle at dette plager deg og be om at det blir tatt prøver for å undersøke om det er sopp.


Soppinfeksjon til fot kan behandles effektivt med midler som kjøpes reseptfritt på apoteket. Soppinfeksjon til flere negler må behandles med tabletter, som foreskrives av lege, over flere måneder. 


Hvis det ikke er sopp eller annen infeksjon kan utslettet behandles med inflammasjonshemmende kremer. Disse kremene må foreskrives av lege.


Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg lykke til!