Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørr og rød hud på penis i forbindelse med seksuell aktivitet

Spørsmål

Jeg er en mann på 24 som det siste året har blitt plaget med tørr hud på for det meste forhuden, og noe på glans den siste tiden da det har vært på det værste, og jeg lurer litt på hva det kan være for noe. Har egentlig bare trodd det har vert tørr hud/slitasje, men har blitt værre den siste tiden. Har prøvd å ta litt pause fra samliv i en ukes tid og da ble det noe bedre, men etter helgens "innsats" har der blitt ille igjen. Sist gang brukte jeg noe alovera en gang, men i og med at jeg ikke hvet hvor lurt det er så har jeg latt være siden da jeg ikke fikk no effekt av det. Samboer har testett seg for kjønsykdommer, og har ingen. Det har ikke jeg forsåvitt. Eneste er at hun har problemer med cyster. Helgens "insats" har vert samleie med min kvinnelige samboer og bruk av "lumme vagina" har bare brukt glidemiddelet til nexus (nexus slide) fra sinful.no som vi også har passet på at ikke har vert gammelt. Fohuden har blitt noe rød/ømt og har vert tørre hudflak som faller av. Følger også med bilde av det.

Mann 24
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendte bilder som viser rød og noe flassende hud på den ytterste delen av hel hud på penisskaftet;- hovedsakelig den delen som dekker penishodet, men desverre ikke noe bilde av selve penishodet, selv om du jo skriver at også selve penishodet har hudforandringer. Her kan det være snakk om flere tilstander hvorav en er det som kalles urethritt, dvs. en betennelse i den ytterste delen av urinrøret som av og til kan vise seg som rødme og irritasjon hovedsakelig på selve penishodet og egentlig ikke i særlig grad til den tilgrensende delen av hel hud. 


Siden du skriver at du ikke har vært undersøkt på seksuelt overførbare tilstander så er det nok et godt råd at du gjør det, selv om din partner er undersøkt så er det i og for seg ikke utelukket at du kan gå med en ubehandlet urethritt som eventuelt er behandlingstrengende, den trenger ikke å gi de klassiske syptomene som er svie ved vannlating, ubehag i den ytterste delen av penis samt av og til utflod. Tilstanden fremkalles b..a. av mikrobene chlamydia, gonorebakterien og mycoplasma genitalium;- legen vil sende inn prøver på disse. 


Når det gjelder hudforandringene som vises på bildene så kan det være varierende årsaker til dem;- en av dem er jo, som du skriver, noe som kan skyldes de kremene du nevner som du/dere bruker for å lette den mekaniske gjennomføringen av samleiet uten at det er mulig å si noe helt spesifikt akkurat om det. Jeg tror jeg ville slutte både med aloe vera og nexus slide og heller basert meg på vanlig glidemiddel som KY f. eks. dette fås kjøpt på apoteket uten resept. 


Av og til er det slik at den kvinnelige partneren kan ha en ikke altfor fremtredende gjærsoppinfeksjon i skjeden. Denne kan i enkelte tilfeller overføres til mannen som da kan få en utslett som ditt. Jeg tror derfor det kan være riktig at partneren din undersøkes på gjærsoppinfeksjon. Videre kan det jo, som du også er inne på, være et utslett som rett og slett har med hyppige, og kanskje noe langvarige samleier å gjøre, selv om våre organer nedentil forsåvidt er bygget for slik aktivitet. Et råd her kan være at du faktisk bruker et kondom hvis du tenker at detkan være relevant. Hvis du velger å prøve dette er det spesielt viktig å bruke et glidemiddel ved samleie.  


Andre årsaker til slik rødhet på penis kan være din psoriasis, selv om jeg ser du skriver at det er lenge siden du hadde symptomer som du forbandt med denne hudsykdommen. Et eczem, som f. eks. atopisk eczem kunne også kanskje ligge til grunn for utslettene, men det er kanskje mindre sannsynlig, pasienter med psoriasis har sjelden atopisk eczem samtidig. Atopisk eczem er en tilstand med generell tendens til tørr hud som ledsages av forskjellig grad av kløe. Et forslag tilbehandling kan være at du anvender en konsistent fuktighetskrem et par ganger daglig på penis som forebyggende behandling, et godt valg kan her være apobase krem  som også fås reseptfritt på apoteket. Et råd vil i denne sammenheng kunne være at dere for en tid avsto fra samleie og lot huden hvile en stund. Hvis ikke det fører frem kan du forsøke å smøre dactacort krem 1-2 ganger daglig i perioder på ca. 4-8 dager i trekk og kombinere dette med konsistent bruke av fuktighetskremen. Husk alltid å legge inn pauser etter noen dagers bruk av dactacort krem. 


Et siste råd er rimeligvis at hvis ikke noe av dette fører frem så bør du få deg undersøkt av en hudlege som vil kunne være mer spesifikk etter å ha undersøkt deg og få tatt noen prøver. God bedring og lykke til !


  

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-