image: Tørr og rød hud. Kan det være eksem?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørr og rød hud. Kan det være eksem?

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt et problem i snart 2 år. Det begynte med tørr hud, så ble den rød, nærmest ildrød av og til. Så ble det flassete og føltes sprukken når jeg beveget på meg, selv om den så helt grei ut hvis du er bort i fra flassinga og fargen.

Det begynte ganske svakt og jeg brukte fuktighetskrem som lindret problemene. Men etterhvert sluttet fuktighetskrem å fungere, jeg prøvde forskjellige typer men ingen hadde noen spesielt god effekt. Jeg kunne smøre på krem og huden kunne være fet i flere timer, men det føltes tørt som om det manglet fukt og ikke fett.

Det klødde ofte og jeg måtte nesten gå rundt med krem hvis jeg skulle på en lang tur.

Jeg dro til fastlegen, han fant ut av at jeg hadde pityriasis versicolor som jeg ble kvitt med tabletter. Han mente også at jeg bare måtte «gønne på» med krem. Likevel etter det så var huden tørr og vond.

Områdene det gjelder er nakke, innsiden av albuen, armer, baksiden av skulder, bryst, på siden av magen og sidene på ryggen. Store deler av overkroppen altså.

Jeg benyttet meg av en krem som heter HTH som inneholdt urea og den fungerte fint og lindret ting ganske bra (den hadde ikke noe fett i seg og forsvant med kun vann under håndvask), men bruker veldig mye av den og må smøre ganske ofte. Jeg må uansett smøre meg når jeg står opp og en gang midt på dagen og før jeg sover. Pluss hver gang jeg dusjer.

Det begynner å bli irriterende å være avhengig av en krem som ikke finnes i apotek og ofte er utsolgt.

Har prøvd andre kremer med urea uten at de hjelper så godt som HTH. Så jeg lurer virkelig på om det er noe du kan si som kan veilede meg mot en løsning. Om dette er en sykdom som kan kureres eller om jeg bare har skikkelig uflaks i livet Og valgt feil foreldre. Nå har det blitt hakket bedre, men må fortsatt smøre armer og nakke daglig, og det føles utrolig tørt hele tiden.

Mann 20
Svar

Hei,

Jeg forstår at du er veldig plaget! Du har lagt ved bilder som viser et uttalt utslett som er velavgrenset mot frisk hud, utslettet er høyrødt, litt fortykket og dekker større hudområder til overkroppen. Du har blitt behandlet for pityriasis versicolor, og er kvitt dette utslettet. Det er vanskelig å gi deg en sikker diagnose uten å ha tatt opp full sykehistorie samt undersøkt huden din nøye. Jeg har noen innspill som kanskje kan hjelpe deg noe med ditt utslett

Utslettet du har kan passe med eksem. Det er flere typer med eksem blant annet atopisk eksem, kontakteksem, seboreisk eksem.

Du nevner i tilleggsinformasjon at du hadde atopisk eksem som liten. Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom. Siden du har hatt eksem tidligere, styrkes mistanken om at det er eksem du har . De som har hatt atopisk eksem har økt tilbøyelighet til å få eksem senere i livet, og de er ofte plaget med tørr hud.

Utslettet du har nå ser ikke typisk ut for utslettet som sees ved atopisk eksem. Jeg tror det kan hende at du har reagert på kremen eller andre hudpleieprodukter du bruker. Da kan det dreie seg om et kontakteksem. Kontakteksem kan komme etter lokal irritasjon etter feks hyppig vask eller bruk av såpe. Noen ganger kan man også reagere allergisk på det man har på huden i dette området. Fuktighetskremen inneholder mange komponenter som noen vil kunne reagere på. For å være sikker på diagnosen bør du slutte å bruke fuktighetskremen som du bruker daglig samt andre hudpleieprodukter.

Du kan forsøke å endre hudpleierutinene dine. Forlsag til hudstell: Ta en kort dusj i lunkent vann, hvis du har badekar ta et kort karbad i lunkent vann. Bruk dusjolje eller badeolje. Klapptørk huden forsiktig og bruk en nøytral fuktighetskrem uten for mange tilsetningsstoffer (kjøpes på apotek). Utslettet ditt er såpass uttalt at det bør behandles med korisonkrem. Kortisonkremen må foreskrives av lege, så det er lurt å kontakte legen din.

Når eksemet har roet seg kan du utføre en brukertest for å se om det er fuktighetskremen du har reagert på. En brukertest utføres på et hudområde som ikke har eksem, vanligvis på innsiden av underarmen. Du smøre med kremen som kan ha forårsaket eksemet morgen og kveld i opptil syv dager. Hvis du får eksemforandringer til testområdet betyr det at du er allergisk mot kremen og du må da stanse smøringen.

Håper dette var til noe hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!

Illustrasjonsfoto øverst: NTB /Shutterstock