Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørr hud og utslett

Spørsmål

Hei. Min sønn på 17 år er meget tørr i albu-hulene, på halsen, oppå hendene, i munnvikene, på leppene og på øyenlokkene. Dette tror jeg stammer fra at han har gått på kvisemiddelet Isotretinoin Orifarm i 6-7 måneder, men han sluttet med dette for kanskje et halvt år siden. Han bruker en krem vi har kjøpt på apoteket - (se vedlagt bilde)- for å holde sjakk med det tørre, men oppå hendene klør han sånn at han nå i flere uker har hatt sår oppå spesielt den ene handa (se vedlagt bilde). Jeg er redd det skal gå infeksjon i sårene. Han sier han klør seg ubevisst om natta, og også noen ganger på dagtid. har du tips til middel/løsning for spesielt oppå hendene som brukes mye. Gjerne også hva han kan bruke oppå øyenlokkene? Finnes det noen bedre krem for disse plagene enn den jeg allerede har nevnt?

Mann 17
Svar

Hei,

Bildet du har lagt ved viser et oppklort utslett til hånden. Du beskriver at utslettet er i albueområdet, hals, ansikt (munnviker, lepper og øyelokk) og til hender. Det høres ut som at plagene er mer uttalte enn kun plager med tørr hud. Se denne lenken. Det er riktig at isotretinoin fører til uttørring av huden og til eksemlignende utslett, men det er lenge siden han sluttet med behandlingen og denne bivirkningen skal ha gått tilbake. Hudsykdommer kan gi utslett og tørr hud. Lokalisering av utslettet kan passe med hudområder som får eksem ved hudsykdommen atopisk eksem. Se denne lenken. Har sønnen din hatt eksem tidligere i livet?


Det er veldig bra du/dere smører med fuktighetskrem. Det er noen som er fetere enn den dere bruker og det hadde vært nyttig med en krem som har fuktgivende effekt. Det er lurt å gå på apoteket og prøve ut forskjellige kremer der. 


Hvis det er kun tørr hud, er det viktig å behandle denne godt. Her er et lite tips: Til kvelden ta en kort  dusj/karbad i fem minutter i lunken vann. Når huden er lett fuktig smøres all hud inn med fuktighetskrem, la trekke godt inn. Det er viktig å beskytte huden mot kloring når han sover. Et sår vil kunne trigge mer kløe og kloring. Ta på pysj og bomullssokker over  hender. Morgen: smøre all hud  med fuktighetskrem. Pass på å begrense andre produkter til huden.


Hvis plagene øker på eller ikke bedres er det lurt å kontakte lege eller hudlege for å få riktig diagnose og behandlingsplan. Hvis det er en hudsykdom sønnen din har vil det kreve mer behandling enn kun fuktighetskremer.

Håper dette er til noe hjelp!